Internationale prijs Meyvaert voor vitrines Museum Kaap Skil

TEXEL – Het bedrijf Meyvaert dat de speciale zuurstofvrije vitrines heeft gemaakt voor de textiele vondsten uit het Palmhoutwrak, is daarvoor geëerd met een belangrijke internationale prijs. Gisteravond kregen ze, tijdens de uitreiking van de Museums + Heritage Awards in Londen, de ‘Innovator of the Year Award' voor deze wereldwijd unieke vitrines. Dankzij de vitrines kan iedereen de jurken en andere 17e- eeuwse textiele vondsten in Museum Kaap Skil bewonderen.

Om het kwetsbare 17e-eeuwse textiel bij Museum Kaap Skil te kunnen tonen, waren vitrines nodig die nog nergens ter wereld bestonden. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bleek het permanent tentoonstellen van de bijzondere vondsten alleen mogelijk in zuurstofvrije en geklimatiseerde vitrines. Daarnaast moesten de vitrines groot genoeg zijn om de vondsten in al hun pracht te kunnen laten zien. 

Museum Kaap Skil is met Meyvaert de uitdaging aangegaan om de vitrines te realiseren. Dat het Meyvaert is gelukt om aan de voorwaarden te voldoen, waardoor De Jurk en andere vondsten uit het Palmhoutwrak nu zo prachtig te zien zijn, is een geweldige prestatie. Artistiek directeur Corina Hordijk van Stichting Texels Museum: “Het zou fijn zijn als deze uitvinding breder gaat wordt toegepast, zodat ook andere musea meer mogelijkheden krijgen om kwetsbare objecten tentoon te stellen.”

Met de Innovator of the Year Award krijgt Meyvaert internationale erkenning. Corina: “Het is een lange, ingewikkelde weg geweest, maar we zijn steeds vol vertrouwen gebleven dat we alle problemen zouden overwinnen. Ik weet hoeveel moeite het heeft gekost om het voor elkaar te krijgen. Namens Museum Kaap Skil feliciteer ik Meyvaert dan ook van harte met deze terechte prijs”

Bron Kaap Skil Texel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *