Internationaal vertelfestival op Ameland

HOLLUM – Expeditie Ameland, a storytelling adventure is een internationaal meertalig vertelfestival op het eiland van 16 tot en met 18 november. Het georganiseerde vertellen begon op Ameland in 2018, in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was en sindsdien is een groep op het eiland blijven vertellen. Vertelgroep Ameland Vertel! is samen met Stichting Verhalenderwijs organisator van Expeditie Ameland dat sinds 2021 in Sier aan Zee in de duinen onder het torenlicht wordt gehouden. Elk jaar is er een thema en dit jaar is dat ‘Leven met de Elementen.’

Er zijn samenwerkingsverbanden met gemeenten Ameland, Kunstmaand Ameland, Arriva, Kardinaal de Jongschool en de Burgemeester Walda School. Overdag zijn er workshops voor een grote groep die meer wil leren over vertellen van verhalen. Dat onderdeel van het festival was binnen drie weken volgeboekt. Vertellers komen graag naar wat het ‘Eiland van Verhalen’ is gaan heten. ‘s Avonds zijn er voorstellingen.

Donderdagvond 16 november is de eerste voorstelling. In Sier aan Zee vertellen internationaal bekende vertellers Daniel Morden uit Wales, Heike Vigl uit Südtirol en Veva Gerard uit Vlaanderen.

Vrijdag 17 november is de avond van de Friese Verhalenavond. Expeditie Ameland doet mee met een Verhalentocht door Hollum. Op vier locaties vertellen acht vertellers in verschillende talen verhalen die op de een of andere manier met de elementen te maken hebben.

Zaterdag 18 november is de avond van het Verteldiner in Sier aan Zee. Deze voorstelling met lekker eten en mooie verhalen is inmiddels uitverkocht.

Vanaf 1 juni tot en met de laatste dag van november zijn er in de bussen op het eiland en in de bushokjes tweeminuten verhalen te beluisteren via het scannen van een qr-code. Ook dat is een onderdeel van het festival.

De vertellers hebben er plezier in om de luisteraars te amuseren, om informatie te delen en om morele waarden aan het publiek te laten horen. Expeditie Ameland, a storytelling adventure schept een sfeer waar de vreugde van het luisteren en het er later nog eens met elkaar over te hebben bovenaan staat.

Reserveren van plaatsen kan via de website www.expeditie-ameland.nl

Het programma

Busverhalen tot en met 30 november

16 november – Avond vol Verhalen – Sier aan Zee – 20:00 uur – € 10,—
De verhalen worden verteld in het Engels, Nederlands en een beetje Russisch.
Daniel Morden The man who had no story
Heike Vigl Wassilissa the Beautiful
Veva Gerard The sea captain’s wife/ De vrouw van de kapitein
Daniel Morden The moon’s gifts

17 november
Verhalentocht door Hollum – Story Tour – Geschichtentour
19:30 – 20:30 – 21:30 uur

Vertellers van Feuerspuren in Bremen en van Ameland Vertel! vertellen drie rondes op vier locaties. In het Duits, Nederlands en Amelands.

  1. Heerskamer De Zwaan, Zwaneplein 6 – Tzeitl Locher (Zee, zand, hout en vuur ) + Lena Pichler & muziek van Christian Pichler (Antike Challenge)
  2. Molen De Verwachting, Molenweg 8 – Jeanet de Jong & Hans-Jürgen Borgers (duovertelling Een feestmaal met muziek – Festliches Essen met Musik) + Hans-Jürgen Borchers (Albert Richter, der vergessene Weltmeister)
  3. Maritiem Centrum Abraham Fock, Oranjeweg 18 – Aukje van Dijk (Water) + Karin Lion ( (Mein Freund, der Toaster )
  4. De Plaats, De Plaats 5 – Filmpjes met verhalen van Burgemeester Waldaschool leerlingen + Luise Gündel (Shenlong der Regendrache)

18 november
Verteldiner in Sier aan Zee – Uitverkocht.

Foto: Daniel Morden

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 832

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *