Initiatieven voor duurzame Waddeneilanden

LEEUWARDEN – Steeds meer eilandbewoners dragen bij aan duurzame Waddeneilanden. Doel is volledig zelfvoorzienend worden op gebied van energie en water. Coöperaties op Schiermonnikoog en Ameland onderzoeken de haalbaarheid van het starten van een zonnecollectief. Hiervoor ontvangen zij ruim € 15.000,- subsidie uit het provinciale Iepen Mienskipsfûns (IMF). De totale investering bedraagt ruim € 44.000,-

Lokale energie-initiatieven

Eilander energiecoöperaties plaatsen zonnepanelen op één locatie op het eiland. Bewoners binnen een bepaald postcodegebied investeren in de coöperatie. Zo kunnen zij hun eigen elektriciteit lokaal opwekken. Op Schiermonnikoog zijn er plannen voor een zonnedak op een boerderij in de polder. Op Ameland wil de coöperatie het parkeerterrein bij Ameland State overdekken. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen. De eilander coöperaties werken de plannen samen uit. Hierbij gebruiken ze de kennis van de Energiewerkplaats Fryslân. Met de subsidie ondersteunt de provincie de voorbereiding van de postcoderoos en het ontwikkelen van de plannen.

Iepen Mienskipsfûns

In januari 2017 kunnen inwoners van Fryslân weer subsidie aanvragen uit het IMF. Voorwaarde is een goed initiatief voor het verbeteren van de leefbaarheid in hun wijk, dorp of op hun eiland. Het gebiedsplatform adviseerde in de laatste subsidieronde van 2016 positief over 17 projecten op de Friese Waddeneilanden. Dit draagt bij aan een totale investering in de leefbaarheid van ruim € 867.000,-. Kijk voor meer informatie over het IMF en het aanvragen van subsidie op www.streekwurk.frl/imf.

Bron: Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *