Ingezonden: Reactie op Beeldenstorm

HOLLUM – Oud-Amelander Allard Elgersma reageert op de column Beeldenstorm. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Beeldenstorm

Even een reactie op de column betreffende de beeldenstorm. Voorop wil ik stellen dat er geen enkel beeld op Ameland beklad zou moeten worden. Maar toch enige opmerkingen bij de inhoud van het artikel. Eskimo (rauw vleeseter) is een beetje ongelukkig gekozen en in deze context eigenlijk een scheldwoord, althans zo ervaren deze mensen dat. Zelf noemen ze zich Inuit.

Bij de bespiegeling of Kardinaal de Jong "goed of fout"( Altijd in the eye of the beholder) had u (de columnist) naar mijn mening ook kunnen vermelden dat de kardinaal een representant was van de katholieke kerk en daarmee wel degelijk meedeed aan discriminatie en wel op basis van godsdienst. Om even Ameland als voorbeeld te nemen, waren er in Nes niet 2 bakkers en 2 slagers etc., de ene katholiek en de andere niet? Katholieken mochten immers niet inkopen doen bij een niet katholiek. Deed je dit als katholiek wel dan werd er op zondag iets van gezegd in de kerk. Dit was dus wel degelijk aanzetten van discriminatie. Dit gebeurde (en nu nog) trouwens in de gehele wereld en bij bijna alle geloven.

Op Ameland bleef dit bestaan tot in de jaren 60. Zo zijn er wel meer voorbeelden, maar standbeelden omver trekken op Ameland of waar dan ook, is nooit een goede oplossing. Ze waren allen geen dictator.

Met vriendelijke groet,

Allard Elgersma

Rotterdam

lees hier de column Beeldenstorm

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *