Ingezonden – Fietsen op Ameland, een vloek of zegen?

HOLLUM – Ameland is een fietseiland, maar gaat het niet een beetje te snel en wordt het niet een beetje te druk op de fietspaden? Tonnie Overdiep schrijft er deze ingezonden brief over. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Fietsen op Ameland, een vloek of zegen?

Een aantal jaren geleden kon je nog rustig, genietend van de omgeving, de trappers ronddraaien op de mooie fietspaden op het eiland. Tegenwoordig is dat beeld totaal anders….

Links en soms rechts word je voorbij gezoefd door mensen op elektrisch aangedreven tweewielers. Ouderen al dan niet met helm, maar ook jongeren schijnen in grote haast het eiland te moeten verkennen, waarbij het komen van A naar B belangrijker is dan de omgeving.

Voor mensen die te kampen hebben met fysieke problemen is de elektrische fiets natuurlijk een zegen, voor hen gaat er een wereld open, men kan weer plekken bezoeken die vanwege de fysieke gesteldheid onbereikbaar waren.

Een nieuw fenomeen zijn de elektrische scooters en E-choppers. Vaak worden deze tweewielers gebruikt door groepen die zich soms wanen deel uit te maken van de film Easy Rider… Ik begrijp het plezier dat men beleeft, maar moet wel vaststellen dat ons fietspadenstelsel zich niet leent voor dit massale gebruik en ik vraag me af wanneer de eerste ongelukken zullen plaatsvinden. Sommige fietsers kiezen eieren voor hun geld en mijden de toeristische paden. Ze zien hun fietsgeluk beperkt worden tot rondjes in de Mieden…..

Fietsers gebruiken vaak naast hun ogen, het gehoor als navigeermiddel. Elektrisch aangedreven tweewielers zie je wel maar hoor je niet en kunnen vooral als achteropkomend verkeer voor schrikreacties zorgen. Verbreding van de paden is een optie, maar zal alleen maar leiden tot nog meer fietsen.

Ik besef maar al te goed dat de nieuwe vervoermiddelen niet meer weg te denken zijn uit ons straatbeeld, maar pleit er tegelijkertijd wel voor om de massaliteit een halt toe te roepen, anders kon ons imago als populair fietseiland wel eens tegen ons gaan werken en een vloek worden. Hier zitten de verhuurbedrijven ook niet op te wachten dunkt me, misschien dat zij met de gemeente tot een oplossing kunnen komen.

Nes, Tonnie Overdiep

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *