Ingezonden – Afwezigheid Raadsleden

HOLLUM – Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender. Anonieme inzendingen worden niet geplaatst. Tonnie Overdiep schrijft over raadsleden die hun verantwoordelijkheid al dan niet nemen.

Afwezigheid Raadsleden

Nu de kruitdampen langzamerhand beginnen op te trekken in het huis der democratie te Ballum, begint duidelijk te worden dat er behoorlijk wat spanningen zitten in de Amelander raad.

Het plan De Hagen deed afgelopen maandag de bom barsten met als gevolg dat wethouder Bakema eieren voor zijn geld koos en zijn biezen pakte. Gebrek aan informatie, gebrekkige communicatie en bovenal het niet uitvoeren van raadsbesluiten waren o.a. de oorzaak.

Andere geluiden waren: “spelen op de man”, “vooraf ingestudeerd complot” en “achterbaks handelen”. In de politiek komen deze scenario’s wel vaker voor waardoor deze er niet aantrekkelijker op wordt. Besluiten moeten worden genomen op basis van inhoud, informatie, discussie en vastgesteld beleid. In de Amelander raad begint het er echter meer op te lijken dat macht, persoonlijke verhoudingen en tactische overwegingen de boventoon beginnen te voeren.

Bij het plan De Hagen is het stemgedrag vooral bepaald door te pas en onpas afwezige raadsleden. Sommigen noemen dit tactisch, ikzelf noem het een gebrek aan democratische verantwoordelijkheid. Als je gekozen bent als volksvertegenwoordiger heb je verplichtingen zoals het aanwezig zijn bij de vergaderingen, ziekte en privéomstandigheden daargelaten.

Ter voorkomen dat besluitvorming op Ameland opnieuw wordt beïnvloed door absente raadsleden, roep ik hen met klem op hun vrije tijd aan te passen op het door henzelf vastgestelde vergaderschema. De huidige vergoeding voor raadsleden van ca. € 400 (mandelijkse vergoeding) moet dan maar als pleister op de wonde worden beschouwd.

Nes,

Tonnie Overdiep

lees hier over Opstappen van Will Bakema als wethouder

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *