Informatieavond vaargeul goed bezocht

NES – Ruim 140 mensen waren aanwezig bij de informatiebijeenkomst over de bochtafsnijding in de vaargeul. De bijeenkomst, die plaats vond op dinsdag 11 september, gaf toelichting op het korte-termijnplan van Rijkswaterstaat. Dit plan houdt in dat er medio 2019 gestart wordt aan het afsnijden van de vloedgeul. Dit zal een tijdswinst van zo'n zes minuten opleveren.

De avond begon met morfoloog Ernst Lofvers die het met name had over de geschiedenis van het wad en de invloed van de natuur op de zeespiegel en de zeebodem. De bodem van de Waddenzee stijgt namelijk sneller dan het waterpeil stijgt door de klimaatverandering. 

Vervolgens kwamen Marijke Codes van planbureau Lievense en Mieke Attema, directeur Rijskwaterstaat, aan het woord. Zij gingen in op het plan van de bochtafsnijding en hoe dit gerealiseerd gaat worden. Het najaar van 2018 staat in het teken van vergunningen, begin 2019 worden de opdrachten uitbesteed en als dit allemaal rond is kan het graven beginnen. Tijdens de werkzaamheden blijft de huidige vaargeul in gebruik zodat Wagenborg kan blijven varen. Wanneer de nieuwe geul in gebruik genomen kan worden zal het afgegraven zand ook de oude geul vullen zodat daar een nieuwe plaat onstaat.

Lange-termijnplan

Dit is niet het enige wat RWS en de gemeente in gedachte hebben. Mogelijk wordt er nog een deel van de vaargeul doorgestoken en volgens burgermeester Van Klaveren wordt het uiteindelijk ook tijd om te kijken naar andere vervoersmogelijkheden. De lange termijn begint hier bij 2029, wanneer de nieuwe concessies voor het passagiersvervoer worden verleend.

De opinie van de aanwezigen is tijdens de avond overwegend positief. Peter Raadjes hoopt vooral dat ze opschieten met het uitvoeren van de plannen. Als alles doorgaat zal de veerboot uiteindelijk twaalf minuten sneller aan de overkant zijn en zal de nieuwe situatie zelfs gunstiger zijn voor de flora en fauna op het wad.

De burgemeester vertelt over de plannen bij Omrop Fryslân: Luister hier

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *