Inbraak in Friesland

AMERSFOORT – De provincie Friesland had in 2013 de helft minder inbraakclaims per 1000 huishoudens dan het landelijk gemiddelde van Nederland. Echter, de provincie laat wel een stijging zien in claims ten opzichte van 2012, te weten 3,0 %. Een inbraak heeft groot effect op het veiligheidsgevoel. Mensen die in de afgelopen 5 jaar een inbraak meemaakten, geven hun veiligheidsgevoel vóór de inbraak een 8,1. Ná de inbraak is dit nog maar een 5,9. Dit blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars en de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

3.645 inwoners van Friesland werden in 2013 slachtoffer van inbraak

De cijfers liegen er niet om. Landelijk zijn de inbraakcijfers in 2013 6,5% gedaald ten opzichte van 2012. Echter, in alle grotere steden zijn de inbraakcijfers zonder uitzondering toegenomen. Gemiddeld wordt er 240 keer per dag een poging tot inbraak gedaan. Zo'n 160 keer per dag lukt het nog ook. In Friesland werd  in 2013 in totaal bij 1.657 huishoudens ingebroken. Uitgaande van een huishouden van gemiddeld 2,2 personen betekent dit dat in totaal 3.645 inwoners van de provincie slachtoffer werden. De gevolgen van een inbraak zijn volgens de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken groot. De stichting deed hier onderzoek naar.

⇒ lees hier meer over de Nationale Inbraak Preventie Weken

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *