In ganzenpas naar de eendenplas

HOLLUM – Politici, burgemeesters, sporthelden, columnisten, actrices, presentatoren, zangers, rappers, voetballers en zelfs een prinses: allen lazen ze op woensdag 27 januari ’s ochtends voor aan peuters en kleuters om zo het voorlezen, aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Met deze honderden Voorleesontbijten op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bibliotheken en scholen in het gehele land, met bekende en onbekende Nederlanders, is de 13de editie van De Nationale Voorleesdagen van start gegaan.

De kinderen van de peuterspeelzaal hadden ook een heerlijk voorleesontbijt. Ze gingen naar de Stayokay waar Ruth Nijp en Peter van Vossen met open armen klaar stonden in de zaal met de openhaard. Ze kregen een topontbijt voorgeschoteld.

Ruth las na het ontbijt een mooi boek over het gansje Gonnie. De kinderen luisterden aandachtig naar het verhaal van Gonnie en zijn vriendjes. Over Gonnie die laarsjes heeft in zijn lievelingskleur rood en Gijsje die blauwe laarsjes heeft, Eddie met z’n knalrode pet, Jasper en Jip die netjes en slordig zijn. Bo, een blauw gansje dat het liefst op blote voetjes loopt en Ollie die nog uit het ei moet komen. De kinderen mochten meehelpen om Ollie uit het ei te tikken, ze tikten op de tafel, op het raam of even op de rug van een ander, en ja hoor KRAK! daar was Ollie. De kinderen telden samen met Ruth de ganzenvriendjes. Alle vriendjes van Gonnie liepen in een mooie rij achter elkaar aan, in ganzenpas. En toen was het verhaaltje uit. “En nu gaan jullie ook allemaal op jullie mooie laarsjes in ganzenpas naar de eendenvijver,” zei Ruth.

De mutsen gingen op, sjaals om en de jasjes aan. Ze kregen van Ruth nog een paar zakken met brood mee voor de eendjes. En toen gingen ze, achter elkaar aan in ganzenpas.

Bij de eendenvijver mochten alle kinderen even spelen om daarna de eendjes te gaan voeren.

Wauw, ze hadden zeker nog niks gehad, want de eenden kwamen eraan geracet om een stukje brood te krijgen. Een stukje brood voor de eendjes en een stukje voor mij, dacht Daan, die nog even een lekker hapje van het broodje nam. Al snel was al het brood op en toen nam Cor Dokter de groep mee naar het broedhok van de eendjes. De kinderen mochten er even in kijken. In deze tijd zijn er helaas geen broedende eendjes, er waren dus jammer genoeg geen baby’tjes te zien. Wel mochten ze de eenden voer geven. Cor had een grote bak waar de kinderen allemaal een handje uit mochten nemen om dit naar de eendjes te gooien. Maar toen! Twee heel grote zwarte eenden waren heel boos en maakten ruzie, ze wilden vast allebei net dat ene lekkere zaadje. Cor bracht toen een zwarte eend naar de vijver, om even af te koelen. Gelukkig was de ruzie over en konden de kinderen, nog licht onder de indruk van dit tafereel, verder met voeren.

Toen al het voer op was keek iedereen nog even rond tussen de eendjes tot het tijd was om terug te gaan. Cor had nog een verrassing voor alle kindjes. "De pauwen die er rondlopen verliezen hun mooie veren en deze zoeken wij altijd op," vertelde hij. “Maar ze krijgen er wel weer mooie nieuwe voor terug, hoor! Deze mooie veren die wij hebben gevonden zijn voor de kinderen die hier op bezoek komen bij de eendjes.” En zo kreeg elke peuter een prachtige pauwenveer.

Met de veer in de hand en zo trots als een pauw liepen ze weer richting de Stayokay, waar ze nog even fijn mochten schommelen, glijden en klimmen tot alle kinderen opgehaald werden.

Stayokay en eendenvijver Hollum, bedankt voor deze bijzondere ochtend!

De kinderen van peuterspeelzaal Ons Hol en kinderdagverblijf Eb en Vloed hebben genoten!

Door Lia Rippen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *