In Bonnehos toen de windhoos kwam

HOLLUM – Vijftig jaar geleden raasde een windhoos over Ameland en verwoestte een deel van camping Duinoord. Het was een gebeurtenis waarbij je nog weet waar je was toen het gebeurde. Ik, Jeanet de Jong, stond op het Zwaneplein en zag in het oosten een lucht zo groen als ik hem nog nooit gezien had en daarna ook nooit meer heb gezien. Tom de Jong uit Amldeboarn stuurt zijn herinnering aan die 11e augustus 1972. 

"Ik lag 11-8-72 in et Bonnehos.

50 jaar geleden.

Ik was 11 jaar, eind juli met m'n mem, broer en zus raakten we in de sloot…ik had een zware hersenschudding.

Na ons auto-ongeluk lag ik 6 week in het Bonifatius ziekenhuis. Kinderafdeling met uitzicht op de heli plek.

Die 11e augustus vloog het af en aan…hier is wat aan de hand? 

En idd, een windhoos. Kamer tegenover me kwam een Duitse jongen met gebroken arm, is nog bezocht door prinses Beatrix.

Ondanks alle leed: voor ons als jongens leuk dat wij op het NOS journaal kwamen, minder leuk was al die poespas: alles moest exact zo, bloemen bij elk bed en we moesten netjes in bed blijven.

's Avonds de Duitse jongen naar het dagverblijf gereden en het NOS journaal zien.

(daar moeten vlg mij nog beelden van zijn, heeft Omrop Fryslân die?)"

Deze vraag zet PA bij de Omrop uit. Dan heeft De Jong nog een vraag: "Zijn dr nog gegevens van die Duitse jongen? Zou hij nog leven? Misschien weten jullie wie er toen in het Bonnehos zijn gekomen." PA heeft daar geen gegevens van maar we zetten dit bericht op de website en zetten het uit in de social media.

Hopelijk komen er nog wat antwoorden, zodat Tom de Jong contact kan zoeken met de Duitse jongen. Delen van dit bericht van harte aanbevolen.

→ vanmiddag om 15:30 zendt NPO de documentarie 'Dodelijke windhoos' uit, met herhaling op zondag en ook met uitzending op Omrop Fryslân

lees hier Kijktip -Windhoos op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *