Imming en Kessler winnaars Strandrace Ameland

HOLLUM – Op een zonovergoten Ameland vond voor de derde maal de Strandrace plaats. Nadat de ochtenddauw plaats had gemaakt voor de zon vertrokken gistermorgen de eerste deelnemers voor de proloog, de individuele tijdrit door de Hollumer duinen. Dit kan gezien worden als de warming up voor het hoofdnummer op de middag; de Strandrace.

Dit was de voorlaatste race van een reeks van zeven wedstrijden in het kader van de Eneco Hollandse Wind Strandracecompetitie. Deze race werd, wederom, bij de mannen een prooi voor Bram Imming van het Imming – de Zeeleeuw team. Bij de vrouwen was Nina Kessler de sterkste bij deze spectaculaire mountainbikerace.

Het startschot werd vanaf Roompot Vakantiepark Boomhiemke in Hollum gegeven. Om 14.15 uur startten 360 renners in verschillende startgroepen vanaf het Jan Roepespad voor een ruim 40 kilometer lange race over het Noordzeestrand. Klassementsleider Ramses Bekkenk van het KMC MTB Team zette direct de toon door weg te rijden bij de strandafgang. Zijn voorsprong was echter van korte duur. De achtervolgende groep onder leiding van Robbert de Nijs (De Flexwinker – AGU MTB team) kwam snel weer bij. Op de heenweg in oostelijke richting naar het Oerd was het door de sterke tegenwind vrijwel onmogelijk om te ontsnappen. Elke demarrage werd gelijk gepareerd en ook de wisselende condities van het strand lieten het niet toe om weg te rijden.

Tot het keerpunt op het Oerd bestond de kopgroep uit 24 man. Na het keerpunt, met de wind in de rug besloten Bram Imming en Stefan Vreugdenhil (KMC MTB Team) op avontuur te gaan. Ze moesten zoeken naar het juiste spoor. Waar Bekkenk en de Nijs langs de waterkant reden, kozen de overige zes rijders uit de achtervolgende groep een spoor hoger op het strand. Na het strandpaviljoen van Nes was het duidelijk. Imming bepaalde het tempo en Vreugdenhil bleef in het wiel. Hij kwam niet voorbij, want hij had een afloper, een van zijn banden liep langzaam leeg.

Op de terugweg haalden de koplopers regelmatig snelheden van boven de 60 km/u.

Imming maakte zich na de strandafgang los van Vreugdenhil en soleerde naar de finish op het Jan Roepespad. Stefan Vreugdenhil kon op het laatste duinpad de achtervolgende groep ternauwernood voorblijven. Sven Broekaart (Milremo Beukers) maakte het podium bij de heren compleet door een mooie derde plaats. Klassementsleider Ramses Bekkenk viel net buiten het podium maar mag volgende week in Castricum wederom de klassementstrui om zijn schouders dragen.

Bij de vrouwen, die 10 minuten na de mannen van start gingen, was de strijd minder spannend. Nina Kessler (Lensworld.eu-Zannata) was sterk weg vanaf de eerste strandovergang. Esther Kortekaas kon nog een poosje aanhaken maar moest toch het onderspit delven. Esther van Veen (Swaboladies) neemt een mooie derde plaats mee huis.

Tweevoudig winnares op Ameland, Alieke Hoogenboom (Bikezone) kon haar triple niet compleet maken en kwam als vierde vrouw over de meet. Nina Kessler blijft leidster in de Eneco Hollandse Wind Strandracecompetitie.

Vandaag verkennen ruim 1400 deelnemers het eiland op een recreatieve manier tijdens de toertocht over verschillende afstanden (30/60 en 90 km) waarbij mooie plekjes van het eiland worden aangedaan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *