Iepen voor particulieren 

LEEUWARDEN – De Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) werkt al sinds 2005 om de iepziekte onder controle te krijgen en de iep als soort te blijven behouden voor Fryslân. Dit doet de SIF onder andere door het planten van iepen bij particulieren. 

De iep is een mooie en sterke boom die thuishoort In het Friese landschap. Helaas zijn in het verleden veel iepen verdwenen door de iepziekte. Karakteristieke beplantingen langs de wegen, op boerenerven en in de dorpen zijn daardoor aangetast. Gelukkig is de iepziekte inmiddels sterk teruggedrongen, dankzij een effectieve bestrijding en de aanplant van resistente soorten. 

Voor particulieren in de Friese gemeenten, die deelnemen aan de Stichting Iepenwacht Fryslân, bestaat de mogelijkheid om voor de aanplant van iepen in aanmerking te komen. Het betreft aanplant van bomen op particuliere erven en landschappelijke inpassing van (agrarische) bedrijven. Aan de aanplant van de bomen zijn voor de eigenaar geen kosten verbonden. Wel dienen de bomen duurzaam in stand te worden gehouden. De bomen worden geleverd en aangeplant door de Stichting Iepenwacht Fryslân. 

De regeling is van toepassing voor het plantseizoen 2019-2020. Aan de plantlocaties en instandhouding van de bomen zijn voorwaarden verbonden en de aantallen te planten iepen zijn beperkt. 

Bij interesse kan men contact opnemen, voor 15 juni 2019, met de projectleider van de Stichting Iepenwacht Fryslân via het emailadres: info@iepenwachtfryslan.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *