Huisarts Ameland start proef met teleradiologie

BALLUM – Bewoners en badgasten van Ameland kunnen sinds kort bij de huisartsenpraktijk van J. Jacobs in Ballum terecht voor het maken van röntgenfoto’s. Ter beoordeling stuurt de huisarts de foto’s digitaal door naar de radiologen van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. De patiënten hoeven niet meer naar de wal te reizen en krijgen ter plekke de uitslag. Een eventuele behandeling kan dan direct op het eiland worden uitgevoerd.

Valpartijen uit stapelbedden en fietsongelukken zijn in het hoogseizoen op Ameland aan de orde van de dag. In het verleden werden de patiënten met het vermoeden op een botbreuk al dan niet met spoed naar de röntgenafdelingen van ziekenhuizen op het vaste land verwezen. Maar dat is nu voorbij. De huisartspraktijk op Ameland maakt voortaan de röntgenfoto’s zelf. Via een digitaal netwerk krijgen de radiologen in Dokkum de foto’s ter beoordeling voorgelegd. In acute situaties, zoals bij botbreuken, hoeft de patiënt niet lang te wachten omdat de radioloog of chirurg meteen de definitieve uitslag toestuurt. De huisarts kan ter plaatse een gipsverband aanleggen. Is een directe behandeling niet noodzakelijk, dan volgt de uitslag enkele dagen later. Op termijn zal het röntgenapparaat ook worden ingezet voor longfoto’s.

Unieke situatie

Met het initiatief in Ballum is dit de eerste huisartspraktijk in Nederland die zelf over röntgenapparatuur beschikt. Om patiënten zo snel mogelijk te kunnen helpen, geven de huisartsen op het eiland al langer verschillende vormen van ziekenhuiszorg. Zo faxen zij ECG’s naar cardiologen en na overleg start de behandeling van hartinfarct-patiënten al op het eiland. Verder doen de huisartsen kleine chirurgische verrichtingen, maken ze echo’s bij zwangere vrouwen, raadplegen ze dermatologen door huidfoto’s van patiënten digitaal toe te sturen, en houdt een kinderarts een spreekuur in de huisartspraktijk op Ameland.

Innovatiefonds De Friesland Zorgverzekeraar

De Friesland Zorgverzekeraar heeft met een financiële bijdrage uit het Innovatiefonds deze proef met teleradiologie mogelijk gemaakt. Met geld uit dit fonds ondersteunt De Friesland vernieuwende projecten. De Friesland verwacht dat deze voorziening meer service voor de klant oplevert en leidt tot een verbetering van de kwaliteit van zorg. Het teleradiologieproject zal gepaard gaan met een onderzoek waarin de ervaring van patiënten, de kwaliteit van de zorg en de kosteneffectiviteit worden gemeten. Mocht dit project slagen, dan overweegt De Friesland ook deze vorm van diagnostiek mogelijk te maken voor andere Friese Waddeneilanden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *