Hotel Holwerd: tiensterrenhotel

HOLWERD – De Waddenvereniging bestaat 50 jaar en dat werd gevierd met een feestelijke Tussen Slik & Zand op Ameland en met een tweedaags symposium, waarbij de bezoekers een kamer konden reserveren in Hotel Holwerd. Het werd een van de hoogtepunten van het symposium.

De deelnemers aan het symposium begonnen op 16 oktober in Harlingen, maakten de 50 op het strand bij de Stienen Man en reden daarna naar Holwerd. In de Multifunctionele Accommodatie De Ynset, kortweg MFA, kwam het gezelschap bijeen voor lezingen over ondermeer Holwerd aan Zee. Het ene verhaal was nog interessanter dan het andere. Het gezelschap rolde van hoogtepunt naar hoogtepunt. Niet onvermeld mag de catering in het algemeen en die in De Ynset in het bijzonder blijven, waar Holwerd Culinair een menu voorschotelde bereid van lokale producten. Een verrukkelijke maaltijd waarvan de gerookte paling van meervoudig palingrookkampioen uit Veenwouden een van mijn favorieten was.

Maar toppunt van verrassing was wel het concept Hotel Holwerd. Na de maaltijd konden de aanwezigen hun ‘hotelsleutel’ ophalen in de vorm van een papier met naam en adres van het gastgezin in het dorp. Vier Holwerter jonge vrouwen betoonden zich daarbij van hun mooiste en hulpvaardigste kant. Samen met Richard uit Alkmaar was ik te gast bij Jan en Wiepie, op steenworp afstand van de MFA. Daar hadden we elk een kamer (mijn kamernummer was HH-114), voorheen de kamers van de beide kinderen die inmiddels het huis hadden verlaten.

Voor elke gast was een hotelkamer geregeld. Een dorp van 600 huizen en 1500 inwoners bracht op die manier meer dan honderd gasten onder in een virtueel hotel dat toch echte accommodatie bood. Door eendrachtig de schouders onder het gastheerschap te zetten presteerde deze kleine gemeenschap het om aan een groot gezelschap een verblijf te bieden dat niet anders gekarakteriseerd kan worden dan ‘het beste hotel van alle hotels.’ Het idee en de uitwerking verdienen niet minder dan tien sterren. Hotel Holwerd is het enige tiensterrenhotel van het land.

Jeanet de Jong

⇒ zie voor meer over Holwerd aan Zee (filmpjes, foto's, teksten) ook Waddenpost

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *