Honderd thuiscentrales voor Ameland

ROTTERDAM – Honderd huishoudens stoken volgend jaar met een HRe®-ketel die warmte én elektriciteit levert. Zij besparen daarmee honderden euro’s per jaar aan energiekosten. Eneco, GasTerra en de Gemeente Ameland starten een praktijkproef waarbij 100 HRe-ketels op Ameland geïnstalleerd worden. Het is de eerste keer dat een dergelijk aantal HRe-ketels (de opvolger van de HR-ketel) in een geografisch afgebakend gebied wordt geplaatst. Het onderzoeksproject wordt gerealiseerd binnen ‘Duurzaam Ameland’, een overkoepelend initiatief waarmee het eiland vooruitloopt op een duurzame toekomst.

De HRe-ketel, ook bekend als micro-WarmteKrachtKoppeling (micro-WKK) of thuiscentrale, is een volgende stap in efficiënter gasgebruik. Deze ketel levert naast de warmte die in huis nodig is ook elektriciteit. Bij gebruik van deze nieuwe ketel hoeft er in grote centrales minder elektriciteit opgewekt te worden. Daardoor levert de HRe-ketel een bijdrage aan de vermindering van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Aangezien de bezitter van een HRe-ketel voor een belangrijk deel zelf in zijn stroomvoorziening kan voorzien, dalen de energiekosten op jaarbasis met zo’n 300 euro. De HRe ketel verbruikt wel iets meer gas dan de HR ketel. Naar verwachting zal de HRe-ketel in 2010 op de markt komen voor consumenten.

Het demonstratieproject ‘HRe-ketel op Ameland’ omvat honderd HRe-ketels voorzien van nieuwe technologie. De zending ketels maakt door de nieuwe Stirlingtechnologie minder lawaai dan de zes HRe ketels die inmiddels op het eiland zijn uitgezet. “Doel van het project is het demonstreren van de functionaliteit en het comfort van de HRe-ketel, de voordelen die ermee te behalen zijn, de technische optimalisatie en het in beeld brengen van de resultaten die per woningtype behaald worden. Daarnaast is het voor de lokale installateurs op Ameland een unieke kans om in deze pre-marktfase ervaring op te doen met de installatie van dit nieuwe type ketel,” laat woordvoerder van Eneco Cor de Ruijter weten.

Het project op Ameland vindt in twee fasen plaats. Begin volgend jaar wordt gestart met het vervangen van de CV-ketels van 25 huurwoningen van Woningbedrijf Ameland door een HRe-ketel. Het betreft hier een vervanging van de CV-ketels die al in de woningen staan. Het woningbedrijf betaalt de aanschafkosten van een gewone HR ketel en de samenwerkende Duurzaam Ameland partners passen het verschil voor de enkele duizenden euro’s duurdere HRe ketel bij. In 2009 krijgen ook inwoners met een koopwoning de mogelijkheid om aan de veldtest deel te nemen, onder dezelfde condities. In het eerste kwartaal van 2009 volgt een informatiebijeenkomst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *