Honderd deelnemers schoonmaakactie Rif

RIF – Zaterdag hebben ruim honderd mensen meegeholpen met het schoonmaken van zandbank Het Rif tussen Ameland en Schiermonnikoog. Met ondersteuning van schippers, vissers en de KNRM lukte het hen in korte tijd een groot gedeelte van de zandbank te ontdoen van het afval dat vrij is gekomen na de overboord geslagen containers van de MSC Zoe. De verwachting is dat de komende maanden dergelijke acties nog nodig zullen zijn om het werelderfgoed Waddenzee schoon te krijgen.

Zeehondencentrum Pieterburen had vandaag samen met schipper Anton Lergner van de Wadstruner al weken te voren een schoonmaakactie van Het Rif gepland. Door de enorme hoeveelheid afval die momenteel in de Waddenzee drijft en de aandacht die dit heeft gekregen deed een grote groep mensen mee aan de schoonmaak. Dit werd mogelijk gemaakt door de inzet van de schepen de Noordster, reddingsboot Gebroeders Luden, visserboot ZK9 en de ondersteuning van de KNRM.

Het Rif is een zandbank tussen Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog en ligt ten noorden van de Engelsmanplaat. Er werden zeer veel tassen, schoenen en sokken aangetroffen. Daarnaast werden ook enorme hoeveelheden piepschuim geruimd. Het leek er even op dat de hele tocht niet door kon gaan door het tij en de harde wind in combinatie met de windrichting. Uiteindelijk konden de milieujutters zo'n 2,5 uur lang zich veilig op de plaat begeven en die schoonmaken.

Onder de deelnemers waren mensen vanuit het hele land, studentenduikvereniging G.B.D. Calamari en een team van IKEA Groningen. Deze laatste sponsorden ook lunchpakketten en drinken voor alle vrijwilligers. De kosten voor de expeditie werden gedragen door alle deelnemers.

De verwachting is dat er de komende maanden nog wel afval zal blijven aanspoelen. Bij zowel organisatoren als deelnemers maakten de hoeveelheden materiaal diepe indruk. Dergelijke acties zullen nodig blijven om het werelderfgoed de Waddenzee weer schoon te krijgen. Als dank voor het harde werk verwelkomde Restaurant Sterkenburg in Lauwersoog alle deelnemers bij terugkeer met gratis warme chocolademelk en een warme maaltijd voor een lage prijs.

Bron: Zeehondencentrum Pieterburen

lees hier meer over Het Rif

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *