Hollum nog geen natte voeten

HOLLUM– Hollum krijgt nog geen natte voeten, ook niet als de bijna duindoorbraak op het noordwesten van het eiland volledig wordt bij een volgende zware noordwester storm. In de nacht van zaterdag op zondag is over een lengte van enkele honderden meters het laatste duinenrijtje weggeslagen. Er staan nog een paar struikjes en uit een klif van zand steken wortels van de struiken en de helm die eens het duin op zijn plaats hielden. Tegen de kracht van deze noordwesterstorm waren ook zij niet berekend.

Het gebied is te bereiken via het Tromppad dat bij de vuurtoren dwars over de duinen naar het Noordzeestrand voert. Bij de oude NAM-locatie – de NAM boorde daar in 1963 naar gas, vond het ook, maar laat dat daar voorlopig zitten – gaan we rechtsaf via het Frettenpad naar het oosten. Links van dat pad lag een hoge duinenrij, maar die werd allengs dunner. Zelfs van die dunne duinenrij is nu nauwelijks meer iets over. De laatste hoge duinen staan als kliffen recht boven het strand, een meter of vijf steekt op het hoogste punt boven ons uit. Het laagste deel is nauwelijks een metertje en het water is daar gisteren al overheen gegaan. Het vloedmerk ligt deels achter het duin in plaats van op het strand.

Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren is, na het Vitens-gebouwtje in de duinen, het eerste gebouw dat we op de terugweg tegenkomen. Daar wordt op zondagmiddag als altijd rustig koffie geserveerd en komen de pannenkoeken uit de keuken. Ierse bard Paul Martin maakt zich op voor zijn zang- en gitaaroptreden in de zaak. De Irish Coffee staat dampend op tafel. Niets aan de hand in Onder de Vuurtoren en ze hebben geen idee wat zich op slechts honderden meters afstand van hun etablissement afspeelt. Niet dat Onder de Vuurtoren onder water komt te staan bij een duindoorbraak. Daar zit nog de Lange Duinen-Noord tussen en een duinenrij die oud, stevig en hoog is.

Toch wordt er door sommigen al nagedacht wat te doen als er ècht heel hoog water komt. Wat is dan de hoogte waar je droge voeten houdt. Voor Hollumers lijkt dan de vuurtoren de beste plek, want die staat hoog. Zolang Onder de Vuurtoren Irish Coffee serveert is er helemaal niets aan de hand.

 lees hier op het Vogelwacht blog over Lange Duinen-Noord

⇒ lees hier over de Zandsuppletie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *