RSS
Zoeken

Hoe De Rots in 1962 op Ameland kwam

Geplaatst op: 10 november 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

GRONINGEN - OP de website van GereformeerdeKerken.info is een verhaal gepubliceerd over het ontstaan van De Rots op Ameland, het vakantiehuis en zomerkerk dat uitgroeide tot een centrum van activiteiten. Op de plek van De Rots aan de Strandweg bij Nes staat tegenwoordig het Natuurcentrum. 

"Onder Nederlandse vakantiegangers is het eiland Ameland nog steeds zeer in trek. En dat is al sinds jaar en dag het geval," schrijft de website.

"Want al ver voor de Tweede Wereldoorlog trok Ameland talloze toeristen. Het merkwaardige was dat zich onder deze vakantiegangers steeds een groot percentage gereformeerden bevond. Hoewel in Nes (naast Hollum, Ballum en Buren een van de vier dorpen op het eiland) destijds zelfs niet één enkel gereformeerd gezin woonde, vertoefden er gedurende de zomermaanden zoveel gereformeerden dat het percentage dan zelfs hoger was dan het landelijk gemiddelde.

Vooroorlogs vakantiehuis
Het grote aantal gereformeerden dat Ameland in de zomermaanden bezocht, viel in 1933 ook een groep geregelde gereformeerde vakantievierders op Ameland op. Vandaar dat zij de koppen bij elkaar staken en besloten samen een vereniging op te richten onder de naam  ‘Vereniging tot Stichting en instandhouding van gebouwen voor Christelijke Belangen op Ameland’. Het bestuur van deze stichting formuleerde de doelstelling van de vereniging als volgt: ‘De oprichting en instandhouding van een of meer gebouwen op Ameland teneinde, in overeenstemming met de grondslag der vereniging, de onderlinge band der badgasten te versterken’."

het hele verhaal is hier te lezen

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?