Hitteplan en smog

HOLLUM – Het is al warm en het wordt nog warmer. Over het algemeen houden we van die warmte, maar het kan een sluipmoordenaar zijn. Zonnebaden of lekker in het zonnetje zitten is niet zonder risico en het is goed te weten hoe je van de zon kunt genieten en wanneer je op moet passen voor de koperen ploert.

Een zonnesteek ligt op de loer en mensen kunnen gaan zeggen ‘Hij heeft vast een zonnesteek’, omdat hij een beetje raar gaat doen. Niet grappig, wel heel gevaarlijk. Oververhitting is ook voor kinderen erg gevaarlijk. Het is raadzaam bij erg warm weer extra goed op de kinderen te letten. Verder is het advies goed te blijven drinken, niet te veel in te spannen, de schaduw op te zoeken en naar anderen om te kijken. Ook adviseert het RIVM voldoende te drinken en het huis koel te houden. In vrijwel het hele land wordt het tropisch warm, op de Waddeneilanden kan het dinsdag 19 juli 26 graden worden.

Hitteplan

Vandaag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd en er is een smogwaarschuwing. Het hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor het hele land. De smog is ozon in combinatie met luchtvervuiling. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. De zon heeft ook een hoge zonkracht de komende dagen; de huid kan binnen een kwartier verbranden.

Het RIVM stelt het Nationaal Hitteplan in om ons extra alert te maken op de gezondheidsrisico's van warm weer. 

Koel

Tips om je huis koel te houden:

  • Doe 's morgens alle ramen en deuren dicht;
  • koel 's nachts het huis door een zolderraam open te zetten en een raam beneden, de lucht in de woning wordt dan ververst omdat het huis als een schoorsteen gaat werken;
  • sluit gordijnen en doe zonneschermen en rolluiken omlaag;
  • eet koud, met koken komt ook warmte vrij;
  • (ter voorbereiding op de volgende hittegolf) isoleer je huis.

lees hier over Hittegolf

lees hier over de weldaad van zon en zee

→ lees hier waar je op moet letten als de zon overvloedig schijnt en het erg warm wordt

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *