Het weerwoord van 2015 is jojo-zomer

WAGENINGEN – Het weerwoord van het jaar 2015 is vanochtend vroeg bekend gemaakt. Omroep Gelderland en MeteoGroup hebben jojo-zomer uitgeroepen tot weerwoord van het jaar!

Jojo-zomer

Voor het vierde jaar op rij werd de weerwoordverkiezing georganiseerd. Jojo-zomer kwam als meest typerend uit de bus. Afgelopen zomer was er in Nederland sprake van zeer warm weer, het leek er zelfs even op dat het all-time hitterecord verbroken zou worden. Tegelijkertijd kwam het voor het eerst sinds 30 jaar ook tot nachtvorst in juli. 

Van kurkdroog naar kletsnat

Niet alleen de temperaturen lieten extremen zien, ook de neerslag. De zomer startte zeer droog, maar in augustus was er opeens sprake van de langdurigste regenval ooit gemeten. Op sommige plekken regende het 60 uur non-stop. 

Knijpzonnetje

Ook de afgelopen jaren won er meestal een weerwoord waarvan men intuïtief al aanvoelt wat de betekenis is. Plaknacht, wolkenwak en knijpzonnetje waren de winnaars van het jaar 2012, 2013 en 2014. Duidelijke woorden, die niet veel uitleg behoeven. Jojo-zomer mag zich nu ook in dit rijtje scharen. 

⇒ lees hier meer over het Weerwoord van het Jaar

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *