Het spoor terug naar de dam

Geplaatst op: 01 december 2020 - Categorie: Alles & Algemeen

Boek en de auteurHet plan dat mislukte

AMSTERDAM - Corine Nijenhuis, schrijfster van Waddenwolf, en Mathijs Deen, schrijver van De Wadden, volgden het spoor terug naar de restanten van de dam tussen het Friese vasteland en Ameland. Het leverde een radiouitzending op van iets meer dan een half uur. Beluister hier de uitzending van NPO Radio 1.

In de ijskoude winter van 1866, op een verlaten havezate in het achterland, schrijft jonkheer Pieter Jan Willem Teding van Berkhout een plan dat de toekomst van Nederland voorgoed veranderen zal. Door de bouw van een dam tussen Ameland en het Friese vasteland zal de Waddenzee transformeren tot Waddenpolder.

Maar alles loopt anders. Op het geïsoleerde eiland wordt de bleke aristocraat een werker met slib onder de nagels die vecht tegen de Staat en de waterwolf. Intussen morren de gelovigen omdat de dam de duivel op het eiland brengt. Als de huishoudster van de pastoor een Mariaverschijning beleeft, rijst de vraag of haar noodlottige voorspelling zal uitkomen. 

Corine Nijenhuis (1965) werkte na de Rietveld-academie als zelfstandig ruimtelijk vormgever. Daarna volgde zij de avondopleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zij debuteerde in 2011 met Luchtcowboy. In 2015 volgde Een vrouw van staal, de buitengewone biografie van een binnenvaartschip waarover Adriaan van Dis schreef: Wat een hartveroverend boek - ontroerend, spannend en op een leuke manier leerzaam.' Voor Waddenwolf ontving de auteur een werkbeurs van het Letterenfonds. 

Waddenwolf. De opzienbarende geschiedenis van een jonkheer die de Waddenzee wilde droogleggen | Corine Nijenhuis | ISBN  978 94 93095 37 3| € 22,50 | paperback | 320 pagina's | koop het boek in de Amelander boekhandel of via deze link.

lees op het Ameland Boeken blog over Waddenwolf

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?