Het spoor terug naar de dam

AMSTERDAM – Corine Nijenhuis, schrijfster van Waddenwolf, en Mathijs Deen, schrijver van De Wadden, volgden het spoor terug naar de restanten van de dam tussen het Friese vasteland en Ameland. Het leverde een radiouitzending op van iets meer dan een half uur. Beluister hier de uitzending van NPO Radio 1.

In de ijskoude winter van 1866, op een verlaten havezate in het achterland, schrijft jonkheer Pieter Jan Willem Teding van Berkhout een plan dat de toekomst van Nederland voorgoed veranderen zal. Door de bouw van een dam tussen Ameland en het Friese vasteland zal de Waddenzee transformeren tot Waddenpolder.

Maar alles loopt anders. Op het geïsoleerde eiland wordt de bleke aristocraat een werker met slib onder de nagels die vecht tegen de Staat en de waterwolf. Intussen morren de gelovigen omdat de dam de duivel op het eiland brengt. Als de huishoudster van de pastoor een Mariaverschijning beleeft, rijst de vraag of haar noodlottige voorspelling zal uitkomen. 

Corine Nijenhuis (1965) werkte na de Rietveld-academie als zelfstandig ruimtelijk vormgever. Daarna volgde zij de avondopleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zij debuteerde in 2011 met Luchtcowboy. In 2015 volgde Een vrouw van staal, de buitengewone biografie van een binnenvaartschip waarover Adriaan van Dis schreef: Wat een hartveroverend boek – ontroerend, spannend en op een leuke manier leerzaam.' Voor Waddenwolf ontving de auteur een werkbeurs van het Letterenfonds. 

Waddenwolf. De opzienbarende geschiedenis van een jonkheer die de Waddenzee wilde droogleggen | Corine Nijenhuis | ISBN  978 94 93095 37 3| € 22,50 | paperback | 320 pagina's | koop het boek in de Amelander boekhandel of via deze link.

lees op het Ameland Boeken blog over Waddenwolf

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *