Het Oerd à la Friedrich

BUREN – Jan van der Velde uit Groningen stuurde een foto van het Oerd. "Hierbij een foto genomen op 14 juli 2008 onder aan de duin met uitzichtspunt op het Oerd," schrijft van der Velde. "Als je aan de wadkant afdaalt van dit duin en richting het westen loopt heb je snel een bosje aan je rechterhand waaruit ik deze foto gemaakt heb richting het wad." Het is een beeld à la Caspar David Friedrich geworden.

Caspar David Friedrich (Greifswald, 5 september 1774 – Dresden, 7 mei 1840) was een Duits schilder en tekenaar uit de periode van de romantiek. In 1798 ging hij naar Dresden en daar verbleef hij zijn hele leven. Hij was bevriend met Goethe en Novalis.
Friedrich en zijn vriend Philipp Otto Runge hebben onbewust voor een vernieuwing in de beeldende kunst gezorgd. Hij was gefascineerd door het mystieke en had belangstelling voor het raadsel van het leven. Hij gaf het landschap een ziel en maakte de natuur tot klankbord van menselijke gevoelens.
Bron: Wikipedia
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *