Henk Nota rector Clemenskerk

NES – Zondag 9 februari werd in de Sint Clemenskerk afgekondigd dat Henk Nota per 1 april is benoemd tot rector. Nota was al pastor van de Sint Clemensparochie en pastoor van de Heilige Christoffel Parochie in Zuidwest Friesland. Die functie vervalt met het ingaan van 1 april. De Sint Clemenskerk in Nes is een rectoraat, een kerk die onder een rector staat en een zekere mate van onafhankelijkheid geniet binnen een katholieke parochie. Bisschop Ron van den Hout van Bisdom Groningen-Leeuwarden liet het Clemensrectoraat met ingang van 1 januari 2020 ingaan.

Henk Nota is geboren in 1948 in Nes op Ameland geboren. Hij groeide later in Leeuwarden en Wytgaard op. Na zijn studies bij onder meer de Salesianen van Don Bosco in ’s Heerenberg, Handelsavondscholen en Mulo begon hij in 1964 zijn loopbaan als loketbediende bij het Algemeen Provinciaal Fries Ziekenfonds. Vanaf mei 1976 was hij als inspecteur en taxateur werkzaam in de buitendienst bij de brandverzekeringsmaatschappij OBAS, later OTOS en weer later Avero/Achmea. Het werkterrein betrof de gehele provincie Friesland.

In 1993 startte hij met de opleiding theologie aan de Priesteropleiding Bovendonk in Hoeven, bisdom Breda. Op 9 oktober 1999 werd Nota te Groningen tot priester gewijd, waarna meteen een benoeming volgde tot parochievicaris voor de parochies van St. Nicolaasga en Joure. In 2003 kwam daar de parochie van Lemmer bij en toen de zeven parochies van zuidwest Friesland fuseerden (St. Nicolaasga, Joure, Lemmer, Sloten, Woudsend, Balk en Bakhuizen) werd Nota pastoor van de Heilige Christoffel Parochie. Sinds augustus 2010 is Nota pastoraal assistent op Ameland en is hij regelmatig op het eiland, als vervanger van pastoor Paul Verheijen.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *