Heeft Nobel de beste kok?

LEEUWARDEN – Is Philippe van Hotel Nobel de beste kok van de waddenregio? Vrijdag volgt de uitslag. Het Friesland College in Leeuwarden is helemaal klaar voor de verkiezing. In restaurant Amuse van de middelbare hotelschool mag iedereen van 11.30 tot 13.30 uur proeven van al het lekkers wat het waddengebied op culinair gebied te bieden heeft. Ook strijden acht topkoks in de National Gastronomy Award Waddensea om de titel ‘Waddenkok van 2009’. Tevens komt de finale van de Waddengoud receptenwedstrijd hier ook tot een ontknoping.

National Gastronomy Award Waddensea
Chef-kok Steven Klein Nijenhuis van Herberg in de Valk uit Middelstum (Groningen) verdedigt zijn titel die hij in 2005 heeft behaald in de National Gastronomy Award Waddensea. De concurrentie is niet mals met onder andere chef-kok Philippe Straub van Hotel Nobel uit Ballum en Johan Dekkinga van Brasserie De Eerste Rang uit Makkum. Verder doet een restaurant uit Hippolytushoef mee en vier restaurants van Texel.

Jury
Een vakjury gaat de gerechten beoordelen op smaak, presentatie, gebruik van regionale en duurzame ingrediënten. De jury bestaat uit: Fred Dijsselbloem (voorzitter Euro-Toques en voorzitter van de jury), Guido Panjer (winnaar Gouden Koksmuts 2008) en Bert van Manen (chef-kok van het Kurhaus in Scheveningen en voormalig chef ‘d equipe van het Koksgilde Nationaal Team).

Culinaire markt en proeverij
Vijf restaurants aangesloten bij Fryslân Culinair en leerlingkoks van het Friesland College maken voor het publiek allerlei gerechten met echte waddeningrediënten. Bezoekers mogen hiervan proeven. Bovendien presenteren de wedstrijdkoks hier hun gerechten en laten deze proeven.

Receptenwedstrijd
Friesland College koks maken voor de finale van de Waddengoud receptenwedstrijd van de drie genomineerde recepten gerechten. Genomineerden mogen meehelpen. De jury voor deze wedstrijd bestaat uit de Friese tv-kok en voorzitter van de jury Reitse Spanninga, directeur van de Waddenvereniging Hidde van Kersen en docent keuken van het Friesland College Robbert Kiffers.

Waddengoudprijs
Tot slot krijgt het restaurant die het meest gebruik maakt van regionale en duurzame ingrediënten een aparte prijs: de Waddengoudprijs. Om de winnaar te bepalen gaan Hans Revier van de Waddenvereniging en tevens lector Mariene Wetlands Studies aan Stenden Hogeschool en de Hanzehogeschool, en Henk Pilat van Stichting Waddengroep via de inkoopbonnen kijken naar de herkomst en of de ingrediënten duurzaam zijn.
Bron: Waddengoud

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *