Hazenkopvis op strand gevonden

TEXEL – Op Texel is een tropische kogelvis gevonden. Medewerkers van Ecomare vonden het dier op het strand. Het bleek een dode kogelvis te zijn die normaal alleen voorkomt in de tropische en subtropische oostelijke Atlantische Oceaan. Hoe het dier hier terechtkwam is onduidelijk want volgens de literatuur is de kogelvis Lagocephalus lagocephalus nog nooit eerder in het Noordzeegebied gevonden. 

De kogelvissoort die op Texel werd gevonden heeft geen Nederlandse naam. Ecomare wil hem wel hazenkopvis noemen. De wetenschappelijke naam Lagocephalus betekent hazenkop. De dichtstbijzijnde vindplaatsen liggen aan de zuidwestkusten van de Britse eilanden en Bretagne. Als de vis op natuurlijke wijze Texel heeft bereikt, was hij wel erg ver uit de koers geraakt! Toch is dat de meest waarschijnlijke verklaring.

⇒ lees hier meer over de tropische verrassing op Texel en bekijk de illustratie en foto

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *