Hansa Green Tour 2016 op Ameland

BALLUM – De Hansa Green Tour is een jaarlijkse internationale netwerktour voor bedrijven en overheden om duurzame technologie en hernieuwbare energie te promoten. Alle deelnemers rijden een route met elektrische auto’s en auto’s op groengas langs verschillende duurzame, inspirerende projecten en ’s avonds worden er netwerkavonden georganiseerd. Dit jaar ging de zevende editie van de Hansa Green Tour van start op woensdag 8 juni op de Afsluitdijk bij Den Oever met een tussenstop op Ameland en de finish in Bremen op vrijdag 10 juni. Gestart werd bij de getijde energie centrale van Tocardo in Den Oever met vervolgens een stop bij het Informatie Centrum op de Afsluitdijk. In Leeuwarden werden de WaterCampus en watertechnologie instituut Wetsus bezocht. De volgende bestemming was Ameland.

Klimaatverandering met Reinier van den Berg

Op Ameland was Reinier van den Berg, klimatoloog en presentator van het weer bij RTL, aanwezig. Hij is tevens ambassadeur van de Hansa Green Tour in Nederland. Hij vertelde over de klimaatverandering: het ophogen en versterken van onze kustlijn is bittere noodzaak om ons land te kunnen blijven beschermen tegen de stijgende zeespiegel en steeds extremer wordend weer. Om de opwarming van de aarde te stoppen zal wereldwijd de CO2 uitstoot drastisch moeten worden verlaagd en vele bomen moeten worden aangepland om zoveel mogelijk CO2 op te nemen.

Parachutesprong

De deelnemers aan de Hansa Green Tour deden daarna een pittige duurzaamheidsquiz, met als prijs een parachutesprong met een instructeur van Sky Dive Ameland om het grootste zonnepark van Nederland vanuit de lucht te zien.

Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen, verantwoordelijk voor Energietransitie, had de meeste vragen goed, maar zij waagde zich niet aan een parachutesprong. De prijs werd doorgeschoven naar tweede prijswinnaar Jan van Manen, die hem dankbaar in ontvangst nam.

Zonnepark Ameland

De Hansa Green Tour ging ook langs bij het Zonnepark, terwijl Jan van Manen met Sky Dive Ameland naar boven ging voor de sprong. Het zonnepark, met een vermogen van 6 MWp, is op dit moment het grootste van Nederland. Op 23 juni wordt het officieel geopend en 25 juni is er een open dag.

De panelen leveren genoeg stroom voor de 1.500 huishoudens op Ameland en voorziet in ruim 20% van de totale elektriciteitsbehoefte van Ameland.

Duurzaam Ameland

De deelnemers aan de Hansa Green Tour maakten op het eiland uitgebreid kennis met het project Duurzaam Ameland. Vervolgens toonde Eneco, duurzame partner van Ameland, een confronterende film over het opwekken van duurzame energie en wat er nodig is om van een centrale fossiele energievoorziening te komen tot een decentrale duurzame energievoorziening. De oude wereld van verspilling en vervuiling moeten we achter ons laten en nieuwe slimme technologie die onze wereld schoner, leuker en leefbaarder maakt moeten we omarmen. Dat verhaal van Eneco sloot geheel aan bij de doelstellingen van de Hansa Green Tour én de ambities van Ameland.

De Hansa Green Tour verliet daarna het eiland, voor het vervolg van hun tour en finishten 10 juni in Bremen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *