Hand bij Ameland aan kraan: daling gaat sneller

LEEUWARDEN – De zeebodem tussen Ameland en Schiermonnikoog daalt sneller dan verwacht. Dat constateert een commissie die is ingesteld door het Rijk. Als de snellere daling zo doorgaat, moet de gaswinning aan banden worden gelegd. Dat schrijft Omrop Fryslân vandaag op haar website.

Gaswinning onder het Wad is toegestaan op voorwaarde dat de 'hand aan de kraan' wordt gehouden. Als de bodem te veel daalt dat moet de gaskraan dicht.

Nu het gebied tussen Ameland en Schiermonnikoog sneller daalt moet de gaskraan daar waarschijnlijk een paar slagen dichter worden gedraaid. Het zou de eerste keer zijn dat het ‘hand aan de kraan’ principe daadwerkelijk bij de gaswinning onder het wad wordt toegepast.

In 2014 bleef de daling nog binnen de normen. In het Pinkegat is in 2015 de snellere daling geconstateerd. Daar liggen het Amelanderveld en Nesveld waar gas uit gewonnen wordt.

Het is de Commissie voor de Milieu-Effectrapportage die de bodemdaling door gaswinning van de NAM onderzoekt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *