‘Haal an Antje’ roeit om het eiland

NES – Zondag 22 juli roeide de ‘Haal an Antje’ van de Roeivereniging Ameland via Waddenzee en Noordzee rondom Ameland. Het idee van het rondje ontstond twee jaar eerder nadat roeiteam ‘de Cranberries’ van Terschelling met hun sloep ‘Brandaris’ rondom Terschelling roeide.
In 2006 zag de ‘Haal an Antje’ voor de eerste keer alle kanten van het eiland.
Dit jaar wilden de roeiers het rondje herhalen. Ze bestudeerden de stroomgids en kwamen op de datum van 22 juli uit. “We hebben de week voorafgaand in spanning gezeten of het wel zou gaan vanwege het weer. Het weer was de hele week niet best. Pas op zaterdagavond waren de vooruitzichten gunstig genoeg om het rondje toch door te laten gaan. De golfhoogte was zaterdagochtend nog 1 tot 1,5 meter en dat is toch echt teveel als je zo’n eind moet roeien. De golfhoogte nam af tot ongeveer 40 cm,” zegt Ysbrand de Jong van de roeivereniging.
Zondagochtend om 7.40 vertrok de sloep uit de jachthaven in Nes. Zonder stuurman; die werd even later op het Suudwest opgepikt.
Aan de riemen zaten: Pascal Boorsma, Wim Engels, Ysbrand de Jong, Pieter Oene Smit, Suzanne Rozema, Peter Span, Gerardus Visser en Jan van der Laag. Stuurman was Folkert Jacob Smit.
De sloep hield een stop ter hoogte van het Ballumer strand. Voorbij Nes werd nog een pauze ingelast. “Tot aan Buren werkte het weer prima mee. Het roeien op de Noordzee ging prima, we hebben geen last gehad van de golven,” vertelt De Jong.
Bij Buren stond familie de roeiers toe te zwaaien en pas daarna werd het zwaar. De Jong: “Daarna hebben we hele zware buien gehad met onweer. Uit voorzorg zijn we zo dicht mogelijk bij het strand gaan varen en in noodsituaties konden we de sloep heel snel op het strand neerzetten en in de duinen gaan schuilen.”
Dat schuilen is er niet van gekomen want ter hoogte van de Oerdblinkert klaarde het alweer op. Na het ronden van De Hon had de sloep de stroming mee maar de wind tegen. Het roeien werd steeds zwaarder en de vermoeidheid sloeg toe. De mannen en de vrouw zaten op dat moment al 50 kilometer aan de riemen. “We hebben onderweg nog overwogen om na het rondje de sloep te verkopen,” zegt Ysbrand met een knipoog.
Op hun tandvlees bereikten ze om 16.20 uur de jachthaven bij Nes.
De roeivereniging neemt het rondje Ameland niet op in de wedstrijdkalender. Daarvoor is de Bootwateren Ameland Race in het leven geroepen, een roeirace van Holwerd naar het Suudwest bij Hollum. Rondje Ameland doen ze voor het plezier. De ‘Haal an Antje’ wordt toch maar niet verkocht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *