Haal an Antje roeide in Zeeland

KORTGENE – Op zaterdag 11 september werd in Kortgene de Veersemeer race gehouden. De race was genomineerd voor alle herenklassen. Acht teams uit Friesland ondernamen de reis naar het Zeeuwse, waaronder Claas Sipkes van Ameland.

“Het weer zat enorm mee”, schrijft Ysbrand de Jong, “23° C en een vrij krachtige westelijke wind kracht 5.

De Haal an Antje zat in de 7e startgroep samen met de brandweersloep Ben Vossenaar uit Rotterdam.

Na het startschot schoten beide sloepen de haven uit tegen de wind in over het Veerse meer. Lange tijd bleef de Haal an Antje in het kielzog van de Ben Vossenaar. Al vrij snel haalden we de eerste langzamere sloepen in. Tijdens de briefing werd er gewaarschuwd voor de smalle doorgang bij het keerpunt. Op 200 meter voor het keerpunt voeren we achter een Zeeuwse sloep en hebben een sprint getrokken om als eerste bij het keerpunt te komen. De Terschellinger sloep Arad zat ons dicht op de hielen en haalde ons direct na het keerpunt in. Nu hadden we de wind in de rug en de snelheid liep op. Pas later werden we door de snellere sloepen ingehaald. Bij eerdere edities van deze race werden we voor het keerpunt ingehaald door andere sloepen. Dit gaf ons het gevoel dat er een goede klassering in zou zitten.

Op het laatste stuk vanaf de boei bij Wolphaartsdijk naar de finish hebben we nog een poging gedaan om De Gouden Phoenix in te halen, maar ook zij voelden de hete adem van ons team en lieten de inhaalactie niet toe en passeerden net voor ons, de finish.”

De Haal an Antje van roeiteam Claas Sipkes roeide in 2 uur 5 minuten en 17 seconden en een vermogen van 65,55 Watt naar een 11e plaats.

De Terschellingers werden, met nog één wedstrijd te gaan, al Nederlands kampioen.

De samenstelling van de bemanning was:

Pieter Faber stuurman

Casper Kruizinga en Theodoor Kooiker op slag

Jan van der Laag en Johan Metz op het 2e doft

Ysbrand de Jong en André Tuil op het 3e doft

Gerardus Visser en Peter Oud op het 4e doft.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *