‘Haal an Antje’ op het Veerse Meer

KORTGENE – Roeisloep ‘Haal an Antje’ roeide tijdens de Veerse Meer race 2007 op 1 september naar een tiende plaats. Terschelling won de race met de ‘Schotse Vier’. In de ‘Haal an Antje’ zaten Evert Sijbring als stuurman, Pascal Boorsma en Theodoor Kooiker, Sytze Wiegersma en Johan Metz, Ysbrand de Jong en Richard Thomassen en Jan van der Laag en Andre-Douwe de Vries aan respectievelijk de eerste tot en met de vierde doft.
Deze wedstrijd, met 29 deelnemers, telt mee voor het Nederlands kampioenschap.
Het winnende team, het Terschellinger team ‘Schotse Vier’, is samengesteld uit de beste roeiers van de 14 teams die Terschelling rijk is. Zij willen dit jaar vanuit klasse 3 in één klap doorstoten naar de hoofdklasse A. Ze staan op dit moment bovenaan in het algemeen klassement.
De route liep vanuit de haven van Kortgene het Veerse Meer op. Er werd gestart met twee sloepen tegelijk. ‘Haal an Antje’ startte met de brandweerploeg ‘Ben Vossenaar’ uit Rotterdam. “Door de wind dreven zij tegen ons aan en ondanks onze verzoeken bleven ze te dicht bij ons in de buurt, zodat tijdens de start de riemen als spaghetti in elkaar zat. Na enkele harde woorden vlogen we de haven uit en hebben we ze op een achterstand gezet van 9,5 minuut,” vertelt Ysbrand de Jong van de ‘Haal an Antje.’
De sloepen moesten op het keerpunt een klein eilandje ronden. Halverwege de terugreis moest er nog een eilandje gerond worden. Het parcours was 16,8 km. Lang. “We hadden onderweg een heerlijk zonnetje, maar een stevig windje tegen op de heenreis. De uitslag werd om 18:30 uur bekend gemaakt en om 18:50 uur zijn we vertrokken. Om 22:15 kwamen we aan in Holwerd. Daar lag de Tornado klaar om ons naar Ameland te brengen. Evert, Sytze en Johan zijn ’s avonds nog gebleven om het roeiersfeest mee te maken.”
Voor de start verzocht de organisatie aan alle roeiteams om de roeiersgroet te brengen voor een pas overleden roeister uit Kortgene. Ze was tijdens een training overleden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *