Haal an Antje in Hindeloopen

HINDELOOPEN – Wedstrijdverslag van Ysbrand de Jong: “Dit jaar was de wedstrijd in Hindeloopen weer genomineerd door de FSN voor het NL sloeproeien.
In verband met een ander sportevenement werd de race vervroegd en stond de start gepland vanaf 10 uur.
De weersvoorspellingen waren niet gunstig; Noordwesten wind kracht 6. De route is meestal vanuit de haven van Hindeloopen via het IJsselmeer naar een keerboei in Stavoren en daarna weer terug naar Hindeloopen.
Deze keer had de commissie besloten de race in te korten tot 15,4 km. Tijdens het palaver werd bekend gemaakt dat de route vanuit de haven een koers had van 320°. Dit werkte alleen bij de damesteams op de lachspieren. Grofweg is dit in noordwestelijk richting.
Ook vanwege de harde wind, werd besloten per boot te laten starten.
Het team van de Haal an Antje mocht om 10:04 uur starten. Doordat de wind recht de haven in stond was het erg lastig de boot recht op de startlijn te houden. Vóór ons startten eerst 2 damesteams met 6 roeisters en daarna 2 damesteams met 8 roeisters. Op het IJsselmeer stonden golven van zeker 1 meter hoog. Bij het inhalen van vooral de kleine damessloepen, zagen we dat de kleine sloepen behoorlijk stampten en de voorste roeisters al drijfnat waren van het buiswater. Het dwong bij ons diep respect af. Gelukkig was de route voor de dames nog verder ingekort tot 10 km.
We zagen de herenteams al snel naderen, waaronder het Sloepweesje uit Leiderdorp, die voor een meer westelijke koers koos. Ook de W2 uit Muiden kwam snel opzetten, maar kwam niet voorbij onze boeg en zakte steeds verder af. Daarna kwam Trewes 2 uit Oldeboarn op ons af. Onze stuurman ging bij elke sloep die ons inhaalde, er vlak achter zitten. De slagroeiers van Trewes 2 schreeuwden tegen hun stuurman dat ze ons geen lij moesten geven, maar we bleven heel dicht op hun roer zitten. Sam werd ongeduldig of overmoedig en probeerde de Trewes 2 zelfs in te halen, maar dat was voor ons een brug te ver. De Arad van Terschelling schoot het wedstrijdveld, al pompende, voorbij alsof zij totaal geen last van de golven hadden.
De organisatie was er op gebrand alle sloepen te hebben gekraand voor half twee om maar niets van het andere sportevenement te hoeven missen. Tijdens de rust werd de uitslag van de roeiwedstrijd bekend gemaakt: De Haal an Antje heeft de race in 2 uur 43 minuten en 14 seconden geroeid met een vermogen per roeier van 21,55 Watt (De winnaar haalde 35 Watt) en werd daarmee 16e overall en 11e in de hoofdklasse.
 
De doftbezetting was deze keer:
Wim Engels                      Theodoor Kooiker
Casper Kruizinga               Johan Metz
Ysbrand de Jong                Richard Thomassen
Gerardus Visser                 André Tuil
Stuurman: Pieter (Sam) Faber.
 
Dit was voor ons team de laatste roeiwedstrijd in het eerste deel van het roeiseizoen. De volgende wedstrijd is op 11 september in Kortgene (Zeeland).”
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *