Haaien week

HOLLUM – In de week van 11 tot 19 oktober organiseert de Shark Alliance voor de 2e keer de Europese week van de haai. Binnen het thema “Red de Haai, nu is de kans” organiseren aquaria, duikverenigingen, natuurbeschermingsorganisaties en scholen allerlei evenementen. Het is een unieke kans om de wereld te laten zien dat mensen verspreid over heel Europa bescherming van haaien belangrijk vinden.
De meeste haaien en roggen populaties in Europa worden overbevist; een derde wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Ondanks deze beangstigende cijfers is de vangst van meeste soorten niet gereguleerd en aan wetenschappelijk advies over vangstbeperkingen wordt zelden gehoor gegeven. Het verbod op ontvinnen (het aan boord afsnijden van de vinnen waarna het karkas weer in zee wordt gegooid) is binnen de EU zelfs het zwakste van de wereld.
Dit jaar stelt de EU een actieplan voor haaien op. Meer informatie op de website van Haaienweek.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *