Groene flits bij Ameland

NES – Toevallig maakte Theo Kiewiet van Ameland een foto van het natuurfenomeen groene flits. Hij maakte de foto op 13 januari bij de zonsondergang. Boven de bolling van de zon is een groen lichtvlekje te zien. Dat is de groene flits.

Een groene flits of groene straal is een optisch fenomeen dat je kort na zonsondergang of voor zonsopkomst kunt waarnemen. Hierbij is boven de opkomende of ondergaande zon even, vaak slechts 2 seconden, een groen licht zichtbaar. In andere gevallen kan dit licht als een soort straal omhoog schieten vanaf het punt waar de zon opkomt of ondergaat.

Groene flitsen kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Ze zijn op elke hoogte waarneembaar, en worden het meest gezien boven een vlakke horizon zoals op zee. Boven de Noordzee, bijvoorbeeld.

>>> lees hier meer over de groene flits

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *