Grasmaaier zoekt nieuwe baas

NES – "Grasmaaier zoekt nieuwe baas", dat schrijft Robert Pater. Met die grasmaaier bedoelt hij een lam. Lees hier de oproep:

"Op Ameland lopen in verschillende gebieden ‘natuurlijke grasmaaiers’ rond in de vorm van schapen, koeien en paarden. Deze dieren zorgen er onder andere voor dat het landschap open blijft. De koeien en paarden zijn dieren van pachters en de (Soay)schapen zijn van Staatsbosbeheer. Deze schapen zijn behoorlijk zelfredzaam. Ze lammeren zelf af en we hoeven ze niet te scheren of de hoeven te bekappen. Tevens zijn ze behoorlijk wintervast waardoor ze het gehele jaar rond in ons terrein te vinden zijn. Wel zijn we verplicht de schapen te voorzien van een oornummer zodat deze geregistreerd zijn als vee. Ook krijgen de schapen jaarlijks een behandeling tegen Leverbot en maag/darm wormen zodat ze gezond blijven. Onze schapen zijn over het algemeen schuw voor de mens en dat willen we graag zo houden. Het is daarom niet toegestaan het vee te voeren. 

In het voorjaar verschijnen er vanzelfsprekend lammetjes. Deze lammetjes redden het prima samen met hun moeder. Het komt regelmatig voor dat het lam ergens alleen ligt en dat de moeder er niet bij is. Dat is totaal geen probleem en de moeder komt ook gewoon weer terug. Daarom is het belangrijk dat de lammetjes niet worden aangeraakt of erger, worden meegenomen.

Dit laatste is afgelopen voorjaar wel voorgevallen. Dit lam (een rammetje) is liefdevol opgegroeid bij een manege en is volledig gewend geraakt aan mensen. Vervolgens is deze ram weer losgelaten in ons terrein. Omdat hij gewend is aan mensen mengt hij zich niet met de kudde ‘wilde schapen’ maar loopt hij achter recreanten aan. Dit wordt niet altijd op prijs gesteld. Kortom, dit beestje past niet in één van onze terreinen. Daarom zijn we opzoek naar een nieuw baasje op Ameland voor deze lieve ram. Voor meer informatie kunt u bellen met Robert Pater, telefoon: 06-13207131"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *