Granaat onder Strandhuys

BUREN – 12:00 uur – Naar verluidt ligt er een explosief, bom of granaat, onder het strandpaviljoen 't Strandhuys van Buren. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is onderweg naar het eiland om er eens even naar te kijken en om het projectiel desnoods onschadelijk te maken. De KNRM haalt de mensen van de EOD uit Holwerd.

Specialisten

16:00 uur – In de namiddag komen twee specialisten van de EOD naar 't Strandhuys. Zij graven het explosief, dat onder de trap van het strandpaviljoen was begraven, op en brengen het op een veilige afstand van enkele kilometers oostwaarts op het Noordzeestrand tot ontploffing. Het was geen bom, maar een Duitse 5 centimeter mortiergranaat. 

Spelen

Vanochtend vonden twee kinderen het explosief. Ze hadden er zelfs even mee gespeeld. De vondst werd bij het personeel van 't Strandhuys gemeld, die het op hun beurt de politie van Ameland liet weten. De politie maakte foto's van het explosief, stuurden die naar de EOD en lieten zich door de deskundigen informeren over de te volgen procedure.

De EOD spreekt van "nihil gevaar" en laat de granaat ingraven onderaan de trap van het strandpaviljoen. De plek wordt afgezet met rood-wit lint. Van evacuatie hoeft geen sprake te zijn, daarvan heeft de politie zich vergewist. Als het echt om een bom zou zijn gegaan, dan hadden ze andere maatregelen genomen, laat Wim den Hartogh weten. 't Strandhuys kon gewoon openblijven en de bezoekers konden blijven genieten van het zonnetje op het terras.

Af en toe

Het komt zo af en toe voor dat er een granaat op het strand wordt aangetroffen. Om het zekere voor het onzekere te nemen wordt de EOD ingeschakeld.

Menu met raket na

Een omstander suggereert dat 't Strandhuys best kan inspelen op de vondst. Hij stelt voor dat ze een menu aanbieden "met een raket na".

>>> bekijk hier het jongetje dat de granaat vond (hij houdt hem in zijn hand)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *