Goed jaar voor Waddencampus Ameland 

BALLUM – Afgelopen jaar was een positief jaar voor de Waddencampus op Ameland. Amelander bedrijven en organisaties leggen in 2018 steeds meer vraagstukken voor aan de Waddencampus. Studenten weten de weg te vinden naar Ameland als onderzoekslocatie voor duurzaamheid en circulariteit. Binnenkort komt de Waddencampus met een voorstel voor structurele financiering voor de periode vanaf 2020. 

Vanaf de start van de Waddencampus in juli 2015 zijn op Ameland in totaal 54 onderzoeken gedaan op het gebied van duurzame ontwikkeling en circulaire economie. Hierbij waren 125 studenten betrokken diverse onderwijsinstellingen in het MBO, HBO en WO. 

In 2018 zijn elf onderzoeken afgerond. Eind 2018 waren acht onderzoeksgroepen actief, bestaande uit twintig studenten van NHL-Stenden, Van Hall Larenstein, Hanzehogeschool Groningen/EnTranCe, Nordwin College en Universiteit Utrecht. 

Voorbeelden 

De onderzoeken van de Waddencampus zijn gericht op verduurzaming van de gebouwde omgeving, duurzaam vervoer, circulaire economie of verduurzaming van productieprocessen. 

Zo onderzochten studenten van Wageningen Universiteit en Research de kansen van duurzame olieproductie en verwerking tot zeep op Ameland. Een andere groep studenten ontwikkelde voor dorpsbelang Ballum een concept voor een energieneutraal clubhuis. Studenten commerciële economie van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden-Stenden bekeken op welke manier Zuivelboerderij Ameland haar lokale biologische producten kan vermarkten. 

Financiering 

De Waddencampus is een netwerkplatform dat onderwijs- en kennisinstellingen, studenten, ondernemers, bedrijven, organisaties en overheden met elkaar verbindt rond actuele vraagstukken in het kader van Duurzaam Ameland. De Waddencampus is sinds begin 2018 gehuisvest in het Natuurcentrum aan de Strandweg te Nes. 

Het initiatief wordt bekostigd vanuit de publiek-private samenwerking ‘100% Duurzaam’. Het Regionaal Investeringsfonds mbo staat tot 1 juli 2019 garant voor de financiering. Nordwin College uit Leeuwarden is de penvoerder. De Waddencampus werkt aan een voorstel voor de structurele financiering na 1 juli 2019. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *