Glasheldere Kunstmaand

BUREN – Glashelder, dat is het thema van de veertiende Kunstmaand Ameland. Bijna de hele maand november – van 3 tot 28 – presenteren 70 kunstenaars zich op diverse plekken verspreid over het eiland. Verschillende ruimtes zijn ingericht met glaswerk. Zo staat Anna Carlgren van de stichting Vrij Glas met een oven in de hal van Boomhiemke. Het vakantiepark verbouwde er zijn entree voor. De openhaard is overkapt en er staat een glasoven op. Cees van Olst van het glasmuseum blaast er op maandagmorgen en -middag glas.

Op de strandovergang bij Buren staat een doorzichtige container met tien glazen objecten. Lena Bergström uit Zweden is de ontwerpster en ze is helemaal lyrisch over de presentatie van haar ‘Ameland Planets.’ In de glazen container liggen de objecten – die te koop zijn en tussen de 1700 en 2800 euro kosten – in het zand. Het is precies zoals ze het voor ogen had. Het glas is terug bij zijn oorsprong: zand; de vormen en kleuren van haar Planets zijn terug bij hun inspiratiebron: Ameland.  De Kunstmaandorganisatie stuurde Amelander duinzand op naar Zweden. Daar analyseerde Bergström de kleuren. Samen met de vormen van duinen, strandribbels, schelpen, zeewier en helm kwam ze tot de Ameland-lijn; tien unica. Meer dan deze tien zijn er niet gemaakt. De Zweedse kunstenares ontwerpt ook voor het beroemde glasmerk Kosta Boda. Seriewerk door haar ontworpen is te zien bij De Rentmeester in Nes.

Bergström, die meer dan een maand aan de Planets werkte, is verbaasd over het licht op Ameland. Ze wordt er helemaal enthousiast van. “It is very special light.” Het liefst zette ze een bedje in de glascontainer om te zien hoe het avondlicht, het licht van de opkomende zon en de weersveranderingen gedurende de dag schijnen op haar glaswerk. Het allerliefst zat ze in de container op het strand, maar dat kan niet vanwege het tij. Daar had zij even niet aan gedacht. De bijzondere expositieruimte staat op de rand van het duin met de blik op strandpaviljoen De Heksenhoed en de Noordzee.

De glazen containers – op het parkeerterrein bij de strandovergang staat er nog een met glaswerk van Göran Warff –  verbeelden het thema van deze Kunstmaand editie het allerbest: Glashelder. Er moet dan wel even een vrijwilliger bij de container blijven staan om af en toe de deur te openen. De ramen beslaan door het vochtige zand. Eén minuut met de deur open en de ramen zijn glashelder en dan… dan is het genieten.

 

>>> alle Kunstmaandlocaties staan in de iPhone app Ameland Actueel en op de mobiele website ameland-actueel.nl

>>> lees hier het gedicht Glashelder van Ria Evers – Dokter

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *