Gladheid bestrijden op Ameland

BALLUM – De gemeente heeft als taak om de wegen op Ameland onder winterse omstandigheden zo goed mogelijk begaanbaar te houden. De gemeente laat de strooiauto rijden wanneer de wegen glad worden door bevriezing, sneeuw of ijzel volgens een gladheidsbestrijdingsplan. Bij gladheid wordt er eerst op de volgende wegen gestrooid:

  • De Verbindingsweg Nes – Hollum;
  • De Bureweg (Nes-Buren);
  • Busroute 06:30 boot (Fabrieksweg, Yme Dunenweg, Westerlaan, Herenweg, Ridderweg, Jelmeraweg, Camminghastraat, Strandweg Ballum, Ballumerweg, Rixt van Doniastraat, Verdekspad, Hoge Eggenweg, Reeweg, Veerdam)
  • Het gedeelte Strandweg Ballum ten noorden vanaf de rotonde tot het helikopterplatform;
  • Huisartsen, brandweerkazerne en ambulancestalling.

Vervolgens wordt er gestrooid op de volgende doorgaande wegen:

  • Busroute overig (Pastoor Scholtenweg, Hoofdweg, Strandweg Buren, Zwarteweg, Strandweg Nes, Oranjeweg,
  • Schoolroutes (Schoolstraat Nes, Duinweg, Bramerduinenpad, Noordwal, Schoolstraat Hollum)
  • Fietspad Verbindingsweg
  • Kooiweg tot Kooiplaats

De overige wegen zullen bij gladheid selectief worden gestrooid, dus alleen indien de gladheid gevaar oplevert. Bij sneeuwval schakelt de gemeente de sneeuwploegen in. Strooien is pas aan de orde wanneer door de sneeuwlaag een glad wegdek is ontstaan.

Fietspad en arrensleeroute

Bij hevige sneeuwval kan het college van Burgemeester en wethouders het fietspad langs de Verbindingsweg aanwijzen als arrensleeroute. Vanuit het oogpunt van veiligheid zal er bij verwachte gladheid gewoon worden gestrooid.

Donderdag 1 maart liet de gemeente weten de fietspaden langs de Verbindingsweg en Ridderweg toch begaanbaar te maken voor fietsers. Er is sneeuw geschoven en gestrooid. Het bleek dat er gevaarlijke situaties ontstonden en dat mensen die per se op de fiets van Hollum naar Nes wilden op de weg gingen rijden.

De gemeente heeft overleg gevoerd met de initiatiefnemers van de arrensleewedstrijd die op zaterdag 3 maart staat gepland. De arrensleden gebruiken doorgaans de fietsroute om op het wedstrijdterrein te komen.

→ Lees hier over de arrenseelwedstrijd

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *