Gezichten van dementie in Westerlaankerk

HOLLUM – De 23e Kunstmaand is op 1 november geopend. Op de eerste dag bezochten al meer dan honderd Kunstmaandliefhebbers de tentoonstelling in de Westerlaankerk ik Hollum.

Daar hangen Gezichten van dementie, een project van kunstenaar Herman van Hoogdalem en journalist Gijs Wanders. Hoogdalem maakte de portretten van dementerende mensen en Waanders maakte films van de portretten en de dierbaren van en de dementerenden. De films van een minuut of vijf zijn ook in de kerk te zien.

Het project van de kunstenaar en journalist begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Hoogdalem. Zij overleed aan dementie en het project leidde via diverse families uiteindelijk naar de vader van Gijs, die ook werd getroffen door dementie. Hij overleed in januari 2017.

Gezichten van dementie brengt het actuele onderwerp dementie op een unieke manier onder de aandacht. De impact van de ziekte wordt duidelijk aan de hand van de indringend geschilderde portretten en de intieme verhalen erachter. Getoond wordt wat dementie met mensen doet, wat er gebeurt tussen de geschilderde hoofdpersonen en hun gefilmde geliefden: het verdriet, de wanhoop, de onthechting, de berusting, de ontroering. De beelden maken veel los: mensen ervaren herkenning en daarmee erkenning, delen emoties en gaan met elkaar in gesprek. Zo willen de beide makers een bijdrage leveren aan een dementievriendelijker samenleving.

Gezichten van dementie is een drieluik: een expositie met schilderijen en korte films, een gelijknamig het boek.

 hieronder het eerste filmpje van Ameland Vandaag van Kunstmaand 2019

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *