Gestrande containers komen KIMO van pas

DEN HAAG – Burgemeester Albert de Hoop, die voorzitter is van de internationale milieuorganisatie KIMO, wil dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) de sjorregels voor zeecontainers onder de loep neemt. De staatsecretaris kan nu niet meer om strengere regels heen, zei De Hoop zondag, terwijl hij op het strand bij Buren naar twee losgeslagen en aangespoelde containers stond te kijken. In de nacht van zaterdag op zondag verloor de Navi Baltic negen containers boven Terschelling. De inhoud was in deze keer niet gevaarlijk. Printers, speelgoed, jassen en fietsonderdelen rolden uit de kapotte laadkisten, maar dat had ook anders kunnen uitpakken. De Hoop was zeer content dat het relatief ongevaarlijke incident plaatsvond in aanloop naar de KIMO conferentie in Den Haag. Het zet zijn roep om maatregelen kracht bij. Waar de eilander burgemeesters het onderwerp landelijk aankaarten bij de regering, dringt KIMO internationaal aan op maatregelen.

Albert de Hoop is sinds september vorig jaar voorzitter van KIMO. Eergisteren, gisteren en vandaag vond in Den Haag de 19e internationale conferentie plaats, waar De Hoop ondermeer aandacht vroeg voor het container probleem. De Amelandse burgemeester wil dat er strengere regels komen voor het sjorren van de kisten om te voorkomen dat ze bij deining en storm overboord slaan. Het potentiële gevaar van containers die voor de kust te water raken staat al jaren op de agenda van de Waddeneilanden. KIMO zet internationaal de schouders onder dit probleem en lobbyt in Brussel bij de leden van Europese Unie.
De Hoop wil bovendien dat de laadkisten van een sensor worden voorzien, zodat gezonken exemplaren gemakkelijker terug te vinden zijn. Van de negen containers die 4 oktober boven Terschelling overboord sloegen zijn nog steeds enkele zoek.
KIMO strijdt met campagnes tegen vervuiling van en gevaar voor de kustlanden. De campagnes gaan over het plastic dat in zee drijft, gevaarlijke lading van schepen, containers die in vaarwegen drijven, radioactieve lekken van nucleaire onderzeeboten en olievervuilingen.

>>>lees hier 7-10-08 Burgemeester Ameland voorzitter KIMO

>>>de website van KIMO is te vinden op de Links-Pagina onder de K van Kimo

>>>lees hier 4-10-09 Jutten op Ameland bij paal 21

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *