Gemeente niet tevreden over opruimen strand

BALLUM – Raadsleden zitten mopperend in de raadszaal. De ontevredenheid betreft niet het gemeentelijke jaarverslag van 2006 waarover vergaderd wordt, maar de troep die na het Rugby Beach Festival op het strand bij Nes is achtergebleven. “Het was een prachtig festijn, maar u had voor de aardigheid eens moeten kijken wat een berg rotzooi er op het strand lag,” zegt Tonnie Overdiep (PvdA).
Albert de Hoop roemt de geweldige opruimploeg die na het evenement is ingeschakeld, maar later zal hij moeten erkennen dat er toch het een en ander aan afval is achtergebleven. Rudolf Teuben (A’82) zag met eigen ogen dat er maandagmiddag vuilniszakken en losse troep met een shovel onder het zand werden geschoven. De burgemeester wil het persoonlijk aanschouwen en aansluitend op de raadscommissievergadering rijdt hij met Teuben naar het strand. Voor zover ze het in het donker kunnen zien ligt er troep. Dinsdag 12 juni gaat gemeentewerken nader onderzoek doen en dan krijgt de organisatie van het Rugby Beach Festival, Maatwerk in Sport, de opdracht het strand alsnog goed schoon te maken.
Ger van Langen van Stichting Sportpromotie Ameland, de initiatiefnemer van het festival, zegt dat de organisatie verplicht is het strand schoon te maken en dat ze dat ook ieder jaar doen. “ Wij maken voorafgaand aan het festival ook het hele terrein schoon. We komen daarbij ook nogal wat troep tegen. Dit jaar hebben we zelfs een stuk af moeten zetten, ter plaatse van het vreugdevuur van oud en nieuw. Daar was zoveel rotzooi, spijkers en hout, dat we dat gewoonweg niet konden verwijderen.” Van Langen weet dat raadsleden kritiek hebben op het opruimen en hij weet dat de burgemeester zelf is gaan kijken. Een nieuwe opdracht om nogmaals op te ruimen heeft hij maandagochtend nog niet binnen.
De organisatie SPA en Maatwerk in Sport gaat de sporters wijzen op het schoon en netjes houden van het strand en de duinen via de website en de nieuwsbrieven. Ook bij de inschrijving worden de rugbyers gewezen op milieubewust sporten. Bezemploegen ruimen de achterbleven rommel op, zegt Van Langen, “Ieder jaar!”.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *