Gemeente controleert bomen

HOLLUM – Half februari sneuvelden tijdens de eerste zware stormen van het jaar verschillende bomen op Ameland. Vooral in en rond de Burenlaan in Hollum was het raak. De monumentale, ongeveer honderd jaar oude, iepen worden tot een van de schoonheden van het dorp gerekend. Tussen de oude iepen staan inmiddels al diverse jongere exemplaren. Met vorige stormen sneuvelden ook al wat bomen en soms blijkt een boom ziek en moet gekapt.

Veiligheid

Terwijl de eerste boom, bij Pieter en Irma Lublink-Visser voor, op de dakrand hangt, verzamelen enkele buren van de Burenlaan. Sommige buurtgenoten kloppen regelmatig bij de gemeente aan vanwege een in hun ogen gevaarlijk wippende boom voor hun huis. Ze zijn te hoog en vangen daardoor teveel wind, is het oordeel van de mannen die in de berm van de Burenlaan staan toe te kijken naar de opruimwerkzaamheden van de gemeente. Zeker één boom in dezelfde straat staat te wippen in de wind; de zode aan de voet van de boom scheurt en beweegt in de windvlagen. Sommige buren zijn daar bang voor en zij verwijten de gemeente dat die cultuurhistorie stelt boven veiligheid. Er komen regelmatig klachten binnen, laat de gemeente weten en bij elke klacht wordt er gekeken of de bomen ziek zijn of dat de situatie veilig is. Voor de gemeente staat veiligheid voorop, zegt de woordvoerder.

Boomcontrole

Stormen en omgewaaide bomen zijn helaas van alle tijden op Ameland, zegt de gemeente. Eind februari waren de omstandigheden al helemaal uitzonderlijk, nog nooit eerder waren er in Nederland zoveel schademeldingen als tijdens deze stormen. “Bij het gemeentelijk beleid kijken we naar verschillende aspecten, waarbij veiligheid altijd voorop staat. Deze stormen en het steeds extremere weer in zijn algemeenheid zijn voor de gemeente aanleiding om verschillende aspecten opnieuw te beoordelen. We hebben een deskundige op het gebied van bomen uitgenodigd om samen met ons te kijken naar de situatie en eventuele maatregelen die genomen moeten worden”, laat de gemeentelijke woordvoerder weten.

Jonge iepen

Intussen is Hollum vijf iepen kwijt. De gemeente plaatst waar het kan nieuwe bomen terug. “Jonge iepen onder oudere bomen hebben het vaak moeilijk, maar de bedoeling is zeker om daar waar mogelijk nieuwe bomen aan te planten.” De gemeente controleert nog een aantal bomen waarover opmerkingen zijn binnengekomen.

Burenlaan

Irma Lublink zag een iep op haar dakrand belanden. Het was de eerste van de vijf bomen die het zouden begeven. De schade viel mee, omdat de kruin net naast de dakkapel op de dakrand neerkwam. “Ja jammer,” zegt Lublink, “De Burenlaan is prachtig in de zomer als de bomen in bloei staan. Dat er met deze extreem harde wind oude bomen omgaan was te verwachten. Hopelijk gaan ze de oude bomen die het met een volgende storm ook niet gaan redden vervangen voor mooie jonge misschien wat kleinere bomen. Ik denk dat de gemeente daar al wel naar gekeken heeft.”

het filmpje hieronder is van 17 februari 2022

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *