Gemeente Ameland speelt voor bank

HILVERSUM – Net als bijna alle gemeenten van Nederland speelt de gemeente Ameland voor bank. Dat vond de researchredactie van RTL Nieuws in de jaarrekeningen van de gemeenten.

Het geld wordt uitgeleend aan particulieren, sportclubs, woningcorporaties en culturele intellingen. Ook lenen ambtenaren van de gemeente.

Op de RTL site en RTL app is te vinden wat welke gemeente uit heeft staan. 

Gemeente Ameland blijkt volgens die gegevens 1.685.789 euro te hebben uitgeleend, waarvan 1.606.023 aan ambtenaren.

We vroegen burgemeester en portefeuillehouder financiën Albert de Hoop om een reactie. 

"Tot de wetswijziging in, ik dacht 2008, waren alle gemeenten in Nederland bevoegd om hypotheken te verlenen aan hun ambtenaren. Dit betekende dat ambtenaren gebruik konden maken van de gemeentelijke relatie met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Deze bank verleende dan een hypotheek tegen het dan geldende hypotheek tarief.

De gemeenten leenden geen eigen geld uit.

Bij mijn weten doen we dit op Ameland sinds 2007 al niet meer, omdat we toen wisten dat er een wetswijziging aan zat te komen. Sinds de wetwijziging is dit op Ameland niet meer voorgekomen.

Wat dat betreft komt RTL met oud nieuws omdat dit item ook al uitgebreid in het nieuws is geweest in 2008.

Uiteraard lopen hypotheken meestal meerdere jaren, zodat deze eerder aan gegane regelingen met de BNG voor sommige mensen nog gelden."

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *