Geen zee te hoog voor damesroeiteam

HOLLUM – Amelander damesroeiteam “Geen zee te hoog!” hoort bij de top van de Nederlandse roeiteams. In de sloep Karakter roeide ze zaterdag 19 september naar een derde plaats in de beslissende wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap. De ruim 18 km lange Zwarte Waterrace speelde zich in Zwartsluis af.

Suzanne Rosema van het roeiteam vertelt:
“Nadat de dames de sloep enkele meters op snelheid konden brengen, moesten de riemen al langszij om onder de sluis door te kunnen. Eenmaal de sluis gepasseerd kon er voluit aan de riemen getrokken worden. Dit was ook nodig, want het was erop of eronder voor de roeidames van Ameland.
Het eerste deel van de race voer naar Genemuiden, waar een keerboei gerond moest worden. Vervolgens werd de 3 km naar Zwartsluis teruggeroeid, waarna de weg werd vervolgd naar Hasselt. De dames waren flink op dreef en wisten onderweg met hun lange, krachtige slag de nodige dames- én herensloepen in te halen. Na 6 km roeiden de dames onder de brug van Hasselt door en konden ze de tweede keerboei ronden. Het laatste en zwaarste deel van de wedstrijd was begonnen. De warmte maakte het er niet gemakkelijker op en stuurman/coach Folkert Smit moest zijn dames verscheidene malen natspuiten met een plantenspuit om te zorgen dat ze optimaal konden presteren.
Vlak voor sluis in Zwartsluis, waar gefinisht moest worden, wist Folkert nog één keer het uiterste van zijn roeisters te vragen en werden de laatste vier sloepen ingehaald. Met een wattage van 56,29W en in 1:58:13u finishte Karakter. Een topprestatie! Op karakter lieten de dames zien dat “Geen zee te Hoog!” voor ze is. Ze wisten hiermee een derde plek overall te behalen en een eerste plaats in de Eerste Klasse. Het Nederlands Kampioenschap is met deze wedstrijd beslist en eindigde voor de Amelander dames in een fantastische 3e plaats. De strijd om de eerste plaats in de Eerste Klasse en het Kromhoutwhaler Klassement is hiermee nog niet beslist, maar zeker is al wel dat “Geen zee te Hoog!” volgend jaar promoveert naar de Hoofdklasse.”

Op 10 oktober roeien de Amelander roeiteams in de grachten van Amsterdam. De laatste wedstrijd van het seizoen is eind oktober in Muiden, waar de dames en stuurman van Karakter hun seizoensprijzen in ontvangst mogen nemen.

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *