Geen ballonnen in de lucht voor Eemsmond

UITHUIZEN – Er worden geen ballonnen meer opgelaten in de gemeente Eemsmond, als het aan het gemeentebestuur ligt.

Het college reageert hiermee op de wens van Stichting De Noordzee, de Plastic Soup Foundation en Vereniging Kust & Zee om geen ballonnen meer op te laten en zo het ontstaan van afval en het onnodig sterven van dieren te voorkomen. Het gemeentebestuur verbiedt niet, maar raadt met klem af nog ballonnen op te laten. Met de kennis van tegenwoordig kun je het niet meer verkopen om ballonnen op te laten, ook al is de aanleiding feestelijk of indrukwekkend. Er zijn andere manieren om te vieren en gedenken, daar heb je vervuilende ballonnen niet bij nodig.

De Plastic Soup Surfer, verbonden aan de Plastic Soup Foundation en de Plastic Jagers, die vorige week nog op Ameland waren, hebben laten zien hoeveel plastic er in de zee drijft en aanspoelt. De Plastic Jagers zagen heel veel ballonrestjes en die kunnen funest zijn voor vissen en vogels.

Het initiatief van de gemeente Eemsmond staat niet op zichzelf. In 2014 werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die gemeenten oproept om het oplaten van ballonnen tegen te gaan.

Gemeente Ameland heeft zich nog niet openlijk uitgesproken tegen oplaten van ballonnen. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *