Gedragscode dronevliegers boven Waddenzee

DEN HAAG – Er wordt veel met drones gevlogen, ook boven Ameland en de Waddenzee. Voor vliegen boven land en zee zijn regels. Zo mag bijvoorbeeld niet gevlogen worden boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing en gebieden rondom vliegvelden en andere no-flyzones. Voor vliegen boven de Waddenzee is nu een gedragscode opgesteld, die een appel doet op de drone-vliegeniers.

De digitale flyer Vliegen met respect voor de Waddennatuur attendeert de bestuurders van drones op de bijzondere waarden van het Werelderfgoedgebied. De code doet een appel op de eigen verantwoordelijkheid van dronevliegers en geeft tekst en uitleg over wat wel en niet kan bij het Wad. De kern is: Respecteer de unieke natuur door voldoende afstand te houden van vogels en zeehonden. En respecteer de rust en privacy van anderen.

Vier gedragsregels

De gedragscode heeft als kern vier regels: Vlieg diervriendelijk, Vlieg natuurbewust, Vlieg sociaal, Vlieg veilig. In de flyer zijn ze allemaal voorzien van tips en aanbevelingen. Deze gedragsregels zijn tot stand gekomen in een dialoog met dronevliegers, Dronewatch, beheerders, natuurorganisaties en overheden.

Tot juni 2020

De gedragscode voor dronevliegers in het Waddengebied geldt tot juni 2020. Dan gaat de Europese regelgeving veranderen en dat kan consequenties hebben voor de nu opgestelde regels.

lees hier digitale flyer Gedragscode dronevliegen boven de Waddennatuur

⇒ lees hier de regels voor recreatief gebruik drones

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *