Gebrandschilderde ramen Ameland duiken op

HOLLUM – Twee onbekende gebrandschilderde ramen uit de Hollumer hervormde kerk zijn opgedoken bij een veiling. De Historische Vereniging Noordoost Friesland (HVNF) kreeg er een tip over: de twee ramen zouden worden geveild. Inmiddels heeft die veiling plaatsgevonden en hebben de ramen een nieuwe eigenaar gekregen. Het is niet ondenkbaar dat deze twee originele gebrandschilderde ramen weer terugkeren naar Ameland.

De Sneuper

Met deze twee geveilde ramen zijn er nu 13 van de ooit 36 oorspronkelijke ramen bekend die in 1679 in de hervormde kerk in Hollum zijn geplaatst. In De Sneuper 111 van juni 2013, het blad dat wordt uitgegeven door de HVNF, stond al een artikel over de geschiedenis van de ramen. In de komende Sneuper 122 die in juni uitkomt, worden de twee laatst ontdekte ramen uitgebreid beschreven. De Sneuper is verkrijgbaar bij de boekhandels op Ameland.

Heerlijkheid Ameland

De gebrandschilderde ramen staan symbool voor de onafhankelijke heerlijkheid Ameland, een ministaatje van 1425 tot 1798, binnen de Republiek. Dankzij de opbrengsten van de overzeese handel kon de hervormde kerk in Hollum herbouwd worden en werd die voorzien van 36 gebrandschilderde ramen. Op de ruitjes zijn scheepjes met de Amelander vlag afgebeeld waardoor dit de oudst bekende beeltenis van de Amelander vlag is. Het voeren van een eigen vlag was in die tijd geen vanzelfsprekendheid. Na ruim 300 jaar duikt deze rijke geschiedenis in het buitenland weer op.

Hoe krijgen we de ramen terug op Ameland?

De ramen symboliseren een bijzondere periode uit de Amelander geschiedenis en het is mogelijk om ze naar het eiland terug te halen.

Jacob Roep van Amelander Historie doet daarom een beroep op de eilanders. Hij komt graag met u in contact, mocht u ideeën hebben om geld bijeen te zamelen waarmee de ramen van de nieuwe eigenaar overgenomen kan worden. Het zou een mooie crowdfundingsactie kunnen worden. Laat het hem weten via info@amelanderhistorie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *