Gaswinning verstoort evenwicht

Geplaatst op: 18 augustus 2012 - Categorie: Alles & Algemeen

GRONINGEN - Dat de aardschok in Groningen donderdagavond door veel mensen is gevoeld, is niet zo vreemd. Bevingen als gevolg van gaswinning vinden ,,slechts" op een diepte van drie kilometer plaats, verklaarde seismoloog Läslo Evers van het KNMI vrijdag. Natuurlijke bevingen daarentegen komen voor op een diepte van enkele tientallen kilometers.

Als gevolg van de gaswinning zijn er in Groningen jaarlijks dertig tot veertig bevingen. Door de gaswinning verandert het natuurlijk evenwicht in de bodem, waardoor de druk langs scheuren in de aarde toeneemt, zegt Evers. Groningen kan getroffen worden door een beving van maximaal 3,9 op de schaal van Richter, zo blijkt uit berekeningen. De zwaarste schok als gevolg van gaswinning had een kracht van 3,5 en vond plaats in 2006 in de omgeving van Westeremden.

Volgens Evers is het niet zo dat er steeds vaker aardschokken plaatsvinden. Het aantal bevingen is al jaren stabiel, waarbij er af en toe een zwaardere schok geregistreerd wordt, zegt hij. Een aardschok zoals die van donderdag voelt volgens de seismoloog alsof er meerdere vrachtwagens door de straat rijden. ,,Ramen beginnen te trillen en beeldschermen gaan heen en weer.”
Bron: Groninger Internet Courant

>>> lees hier over Ameland en Aardgas

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?