Gasproductie uit kleine velden neemt af

ASSEN – De gasproductie uit de kleine velden neemt niet toe en wordt ook niet versneld. De totale gasproductie uit de kleine velden in Nederland neemt juist af en dat blijft zo.

Door berichten in regionale media ontstond onduidelijkheid over het kleine-veldenbeleid. De NAM mag echter niet zomaar meer of versneld gas winnen. De minister bepaalt het volume. De NAM kán ook niet meer of versneld winnen. De hoeveelheid gas in elk (klein) gasveld is eindig. Daardoor neemt met productie de druk in het veld af en in het algemeen ook de snelheid van winning.

Soms zit er meer gas in een veld dan oorspronkelijk gedacht. Om het extra gas te mogen winnen, is een aangepast en opnieuw door de minister goedgekeurd winningsplan nodig.

Niet ter compensatie Groningen-veld

Wel onderzoekt de NAM de mogelijkheden voor winning uit een aantal bestaande kleine velden waar eerder al is geboord, maar die nog niet in productie zijn genomen. Daarnaast wordt gekeken naar nieuwe kleine velden, vooral in de Noordzee. De NAM heeft er altijd naar gestreefd om (ook kleine) gasvelden zo goed en efficiënt mogelijk te winnen. Dat is niet veranderd met de afbouw van productie uit het Groningen-veld.

Gasproductie blijft dalen

De gasproductie in Nederland zal ook na sluiting van het Groningen-veld blijven dalen. Niettemin zal gas een belangrijke rol spelen tijdens de overgang naar nieuwe energie. Omdat Nederlands gas veel goedkoper is en een aanzienlijk lagere CO2-footprint heeft dan wanneer Nederland gas importeert, blijven de kleine velden voorlopig van belang.

Dossier Aardgaswinning Ameland

bekijk op het filmpje hieronder hoeveel kleine velden er onder en in de buurt van Ameland liggen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *