Fryslân Ferbynt – Frízföld Összeköt

HOLWERD – Doopsgezind-Gereformeerd Ameland en de Doopsgezinde Gemeenten van Holwerd, Hallum en Stiens hebben al vele jaren een partnergemeente in het Hongaarssprekende deel van Roemenië, de Unitarische Gemeente van Nagyajta, Aita Mare in het Roemeens. Deze vijf gemeenten verzorgen een diaconaal thuiszorg project voor ouderen, ‘Klavertje 5’. Zo’n 70 tot 80 ouderen in het dorp worden vanuit dit project ondersteund.

Jaarlijks vinden ontmoetingen plaats tussen de gemeenten. Afgelopen mei waren de Friezen te gast in Nagyajta en in september komt een groep van ruim 30 mensen naar Fryslân. Eerst een aantal dagen in Holwerd, Hallum en Stiens en vervolgens een aantal dagen op Ameland, waar al in 2006 de eerste contacten gelegd werden tussen de Gemeenten.

Onder hen zijn veel jongelui die meekomen en op gaan treden. Zij vormen samen de citergroep ‘Áfonya’ en de Volksdansgroep ‘Vadrózsák”.

Deze optredens worden iet kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 georganiseerd.

Het thema is Fryslân Ferbynt, in het Hongaars Frízföld Összeköt.

De optredens zijn:

  • Donderdag 30 augustus 20.00 uur Doopsgezinde kerk Holwerd
  • Vrijdag 31 augustus 20.00 uur De Hoeksteen Hallum
  • Zaterdag 1 september 14.00 uur Doopsgezinde kerk Leeuwarden
  • Maandag 3 september 20.00 uur Herenwegkerk Hollum

Toegang gratis; collecte bij de uitgang

Op zondag 2 september om 10:00 uur wordt in de Doopsgezinde kerk van Holwerd een speciale dienst gehouden. Iedereen is daarbij van harte welkom om samen met de vijf samenwerkende gemeenten deze feestelijke dienst, waar ook het Avondmaal gehouden zal worden, mee te beleven. Voorgangers zijn Afke Boezewinkel (Ameland), Levente Fekete (Nagyajta) en Rob B.Workel (Holwerd, Hallum, Stiens).

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *